Diari La Veu del País Valencià
L’estiu tanca amb més incendis forestals però amb menys hectàrees de bosc cremades

Divendres 15 de setembre acabava #StopAlFoc, una campanya que va donar les primeres passes amb l’arribada de les setmanes de Pasqua i que tenia com a finalitat conscienciar la ciutadania de la importància del seu comportament en la natura per a evitar els incendis forestals. En la pràctica, aquesta campanya s’ha dut a terme amb la complicitat dels mitjans de comunicació, a fi de fer arribar el missatge de la prevenció d’incendis a la seua audiència.

A més, la campanya comunicativa ha estat acompanyada d’un increment dels elements de prevenció d’incendis. Tal com van assenyalar quan es va presentar #StopAlFoc, la Generalitat ha incrementat un 15% els recursos destinats a la lluita contra aquest tipus d’emergència, un percentatge que se suma al 20% ampliat durant el 2016.

Segons les dades facilitades per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, des de principi d’any s’han cremat 1.300 hectàrees de superfície forestal, “la majoria d’elles a causa de l’incendi a Gàtova, en juny, ja que no hi ha hagut cap altre gran incendi”, explica Julià Àlvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic. “La resta de casos han sigut xicotets incendis o conats que s’han pogut controlar, sobretot a Castelló i València”, continua. Fins al 31 d’agost s’han registrat 45 incendis a la demarcació de Castelló, 162 a la de València i 55 a la d’Alacant, front als 39, 157 i 69, respectivament, del 2016.

“Sempre que es cremen boscos serà una mala notícia”, diu Julià Àlvaro. Però destaca que “l’any passat es van cremar 6.000 hectàrees i que la mitjana anual de la dècada en són 9.000”. I això, en un estiu en què les temperatures han estat per damunt de la mitjana d’aquestes dates. El secretari autonòmic s’absté de fer una valoració pròpia de la campanya #StopAlFoc i assegura que “són les xifres les que fan el balanç i demostren que s’està fent una bona tasca i que va arrelant la conscienciació ciutadana, tot i que siga un procés un poc lent”.

“Els tècnics, les brigades de vigilància, les de prevenció, les d’extinció… han fet molt bona feina”, afirma Àlvaro. A més, explica que enguany s’han vist menys focus de foc per culpa de negligències i que l’origen de l’incendi de Gàtova, el més greu, va ser un llamp. Aquesta és, a parer seu, la prova que, “a poc a poc, va calant el missatge, la conscienciació sobre la necessitat de tindre bons comportaments a la muntanya”. Àlvaro també posa el focus en els incendis intencionats, que encara ara representen entre el 39% i el 40% del total. En aquest cas, però, remarca que es tracta de casos diferents, ja que açò “cal considerar-ho com a delicte i estar perseguit per la policia”.

El secretari autonòmic conta que la campanya de conscienciació ciutadana s’ha combinat amb l’avanç de les cremes agrícoles, a fi d’evitar-les en estiu. Però malgrat la millora de les dades, sentencia que “hem de ser molt prudents: no podem tirar hui les campanes al vol i tindre demà una mala notícia”. Àlvaro també defensa la necessitat d’una campanya compromesa constant, ja que les condicions climàtiques i ambientals “aniran empitjorant”, i cita el canvi climàtic, la sequera o la pujada de temperatures. Just la setmana passada, WWF alertava que l’àrea mediterrània ja és víctima de ‘superincendis’ causats pel canvi climàtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa