Diari La Veu del País Valencià
El circ contemporani torna a l’Alacantí de la mà de Circarte

Després de les cites amb la dansa –Abril en Dansa–, amb la fotografia –Fotoalicante– i el teatre –Alacant a Escena–, arriba a Alacant el circ amb el 8é Festival de Circ Contemporani de Circarte, que omplirà els espais d’Alacant, el Campello, Sant Joan d’Alacant, la Universitat d’Alacant i Sant Vicent del Raspeig del 15 al 27 de setembre.

La presentació que ha tingut lloc aquest dimarts al Teatre Principal ha comptat amb la presència de Lomi Szil, director del Festival Circarte; Daniel Simón i Pere Lluís Gomis, regidors de Cultura d’Alacant i el Campello respectivament, i Francesc Sanguino, director del Teatre Principal.

El Festival comptarà amb 18 companyies, que presentaran 15 espectacles i una Gran Gala final al Teatre Principal.

Lomi Szil ha agraït als ajuntaments i a la universitat que han apostat per aquesta proposta que, més enllà d’una aportació econòmica, aconsegueixen, “amb voluntat, amb els vincles que es creen i amb la seua col·laboració cedint espais, interiors i exteriors, que el Festival puga créixer, lent, però cada any un poc més”. De fet, el Festival ha crescut en nombre de companyies, d’espectacles, de dies i d’espais respecte d’edicions anteriors.

Daniel Simón ha celebrat que aquest any sí que es podrà veure l’espectacle Célula, de la companyia Subcielo, que tindrà lloc a la plaça de la Santa Faç i que l’any passat, “a causa d’una llei autonòmica massa restrictiva” sobre els espectacles al carrer, no es va poder presentar. Enguany han pogut preparar-se millor per a acomplir amb els requisits i han aconseguit oferir-lo al públic alacantí. A més de la plaça de la Santa Faç i el Teatre Principal, el Centre Cultural Las Cigarreras i la plaça de l’Ajuntament també acolliran espectacles.

El regidor ha anunciat també que, igual que Abril en Dansa, Fotoalicante i Alacant a Escena, el Festival de Circ Contemporani comptarà amb una aportació directa des de l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura. De fet, va incidir en la importància de la indústria del circ a Alacant, que és, entre les arts escèniques, la que més llocs de treball està creant.

Per la seua banda, Pere Lluís Gomis s’ha felicitat per la implicació del Campello en el Festival –és la tercera edició que acullen– i perquè, de fet, és la població on més espectacles es presenten entre l’àgora de la Casa de Cultura, que enguany habilitaran amb cadires per a millorar la comoditat del públic, i l’Auditori Pedro Vaello-Casa de Cultura i els seus voltants. El regidor del Campello va incidir en la condició del Festival, que lluny de ser una activitat local esdevé una fita comarcal que uneix diferents localitats i amplia les possibilitats de millorar les ofertes culturals.

La Gran Gala final tindrà lloc al Teatre Principal per primera vegada. Francesc Sanguino s’ha mostrat molt satisfet perquè acollir espectacles de circ era un dels seus desitjos, ja que, per a ell, “el teatre és l’espai adequat”. En eixe sentit, va anunciar que aquesta gala és només la primera, perquè es presentaran almenys dues companyies més durant la temporada. Per a finalitzar, ha valorat també la institucionalització del Festival anunciada per Simón i la participació activa del Teatre Principal, que assegurarà dates constants i tancades que el teatre pot oferir a la ciutat com a part de la seua programació.

Les companyies que participen en la huitena edició de Circarte són les alacantines Subcielo, La Trócola Circo, Acrobacia Mínina, El Fedito i Lucas Locus. Però, a més a més, també hi ha d’altres convidades d’Andalusia, Catalunya, Madrid, Cantabria, Castella-Lleó, l’Argentina, Holanda i Etiòpia.

En la Gala Final participaran artistes i companyies premiades nacionalment i internacionalment, com els acròbates Vaivén Circo, Premi Nacional de Circ 2016; el malabarista Jordi Kerol, guanyador de la Medalla de Plata del Festival Mondial du Cirque de Demain 2011, o Aimé Morales, Medalla d’Or del Festival Mondial du Cirque de Demain 2014, amb la seua la roda Cyr, entre altres artistes.

Els espais, a més dels mencionats, seran la plaça de Josep Carreras i l’Auditori-Casa de Cultura de Sant Joan, el Paraninf de la Universitat d’Alacant i el centre de formació, entrenament i exhibició circense El Disparate, de Sant Vicent del Raspeig, on tindrà lloc, també, una jornada de portes obertes per a tots els públics.

La pràctica totalitat dels espectacles permet pagar després de la funció, de manera que el públic, segons li haja agradat o no, pot escollir l’import que abonarà a l’eixida.

Comparteix

Icona de pantalla completa