Diari La Veu del País Valencià
La ‘collita’ valenciana presenta els seus productes en la Setmana del Llibre en Català

Bona part de les editorials i escriptors del País Valencià van mostrar ahir la vitalitat del sector en la 35a edició de la Setmana del Llibre en Català, que se celebra del 8 al 17 de setembre a la plaça de la Seu de Barcelona. La trobada sempre ha comptat amb una notable presència d’autors del territori valencià, però des de fa tres anys l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), amb el suport de l’AVL, organitza en aquest marc la jornada “Collita Valenciana”. Amb aquesta iniciativa es pretén apropar, als lectors catalans, les novetats literàries de les editorials valencianes mitjançant una sèrie d’activitats com presentacions, converses o col·loquis amb els autors valencians que s’hi desplacen fins a Barcelona.

“És un acte a través del qual tractem fer visible, a Catalunya, que hi ha una altra realitat literària i editorial en l’àmbit lingüístic fora de Barcelona. En el nostre cas, mostrem les accions que estem desenvolupant al territori valencià”, explica Manel Romero, secretari tècnic de l’AEPV. L’entitat va optar per concentrar les activitats en una sola jornada, ja que van considerar que obtindria més impacte mediàtic i social que si es distribuïen les diferents presentacions i xarrades al llarg dels dies que programa la Setmana. D’aquesta manera, ahir, un autobús noliejat des de València va traslladar una quarantena d’editors i escriptors que van presentar les novetats de la temporada, que també s’exhibiran i es posaran a la venda a la Plaça del Llibre en valencià, que se celebrarà de l’1 al 6 de novembre.

Sensació “agredolça”

“La sensació que tenim quan participem en la Setmana és un poc agredolça, ja que, d’una banda, el públic reacciona sempre molt bé i, fins i tot, amb ‘sorpresa’ per la quantitat i la qualitat de les creacions literàries que es fan al País Valencià; d’altra banda, perquè constatem les dificultats que hi ha per a arribar al públic català, ja que és molt complicat entrar en les xarxes de distribució”, expressa Romero.

En aquest sentit, per primera vegada i en la línia de col·laboració establida amb la resta d’associacions d’editors de l’àmbit lingüístic, la Setmana acull una caseta per cada territori, on s’exhibeixen i es venen les novetats més destacades. “Ha començat a Barcelona perquè és la primera cita del calendari, però després es farà a la Plaça del Llibre i, si no hi ha cap novetat, també a Mallorca”, explica el secretari de l’AEPV.

Fani Grande és una de les escriptores que ahir va formar part de la “collita” i reconeix que poder mostrar el seu treball a Barcelona és una oportunitat. “És un luxe poder vindre a aquesta trobada. És el segon any que hi participe, ja que l’edició passada vaig vindre amb Empar, fallera major infantil, en una presentació de novel·les sobre la diversitat. I enguany torne a parlar de diversitat des d’un altre àmbit amb Jo sóc així i això no és un problema. He firmat i venut llibres i al novembre tornaré per a presentar-lo, ja que hi ha molt d’interés”,

L’Associació d’Editors del País Valencià organitza per tercer any “Collita Valenciana” a la Setmana del Llibre en català / AEPV

Així, Eduard Mira, Urbà Lozano, Josep Manel Vidal i Josep Franco van presentar les seues respectives novel·les. La literatura infantil i juvenil també va tindre un lloc destacat en la jornada d’ahir de la mà de Voro Vendrell, Maria Josep Escrivà, Paco Giménez, Josep Vicent Miralles, Pasqual Alapont i Lourdes Boïgues. Per la seua banda, la producció poètica valenciana va contar amb les veus d’Alfons Om, Vicent Berenguer, Begonya Pozo, Imma Máñez Albert, Vicent Cervera i Òscar Martí. A més a més, es van incloure converses amb autors com Albert Toldrà, Vicent Cervera i Òscar Martí i Josep Ballester i Ricard Pérez Casado. El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, també va acompanyar ahir l'”expedició” valenciana.

El 25é aniversari de la mort de Joan Fuster també va estar present amb els autors Toni Mollà, que va presentar el seu assaig Escrits contra el silenci, que duu per subtítol A propòsit de l’obra cívica de Joan Fuster; Josep Lozano; Voro Vendrell, Nel·lo Pellisser, i Daniel P. Grau.

Comparteix

Icona de pantalla completa