Diari La Veu del País Valencià
El Consell demana al govern espanyol que s’implique en la lluita contra ‘Xylella fastidiosa’

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha demanat aquest dijous al Ministeri corresponent “major implicació” i que done suport en termes de recerca en la lluita contra Xylella fastidiosa. A més, ha anunciat que, a partir de dilluns, iniciarà una col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a, mitjançant els ajuntaments, oferir informació i atendre les consultes i preocupacions dels agricultors.

La Conselleria vol més suport en la recerca per a trobar mètodes de cultiu o varietats “o qualsevol qüestió que puga ajudar-nos en el futur, una vegada eliminats o continguts aquests brots, per a poder arribar a una convivència com es té amb altres plagues”. Així mateix, aquesta administració vol traslladar al govern espanyol que la situació “afecta no solament una comunitat autònoma, com és la valenciana, sinó que és qüestió de tot l’Estat”.

Així ho ha donat a conéixer aquest dijous la consellera, en declaracions als mitjans, després de la reunió amb associacions d’agricultors, citricultors, sector de plantes i exportadors, a més de l’FVMP, dins dels seguiments que realitzen amb el sector des que es va comunicar el primer brot de Xylella fastidiosa, detectat el 29 de juny en una parcel·la del Castell de Guadalest.

Cebrián ha assenyalat que la col·laboració amb l’FVMP començarà dilluns vinent a Alacant i la setmana següent a Castelló i València. La consellera també ha assenyalat que el seu departament ha “intensificat la informació i la transparència per diverses vies”, com ara el telèfon de consulta per a comunicar sospites, el correu electrònic o la web habilitada per a aquesta qüestió.

La consellera també ha remarcat que totes les actuacions que s’han realitzat o s’estan realitzant contra la plaga estan previstes en el pla de contingència valencià. Sobre aquest tema, ha concretat que el que es fa és “demarcar la zona; aplicar tractaments fitosanitaris en les zones més pròximes; eliminar els insectes que poden transmetre la malaltia, i radicar, extraure o talar els arbres infectats”.

Posteriorment, ha dit, es fan “una sèrie de prospeccions, de presa de mostres i anàlisis molt intensives, més intensius en la zona propera i en un cercle de 10 quilòmetres a la redona, i després es fan unes malles per quadrícula”. Cebrián ha puntualitzat que totes les captures d’insectes “han donat negatiu”. Preguntada per nous brots, ha precisat que estan esperant resultats de la presa de mostres que estan duent a terme i que “encara que hi ha moltes mostres que donen negatiu. Hi ha unes altres en les quals s’han de fer dobles o triples comprovacions”, tot i que ha afegit que suposa que la recepció dels resultats de les anàlisis de la presa demostres serà “imminent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa