Diari La Veu del País Valencià
Foios, Albalat dels Sorells i Bonrepòs i Mirambell s’uneixen per a estalviar energia

És cada colp més freqüent que els ajuntaments, sobretot els més menuts, s’unisquen per a tractar de tindre millors serveis per als ciutadans i també per a poder contribuir a estalviar energia i reduir emissions de CO2, i així contribuir a frenar el canvi climàtic. En aquesta ocasió, els consistoris de Foios, Albalat dels Sorells i Bonrepòs i Mirambell estan treballant en un projecte d’auditoria economico-energètica que els permetrà ser més eficients i estalviar recursos, estalvis que es destinaran a posar en marxa plans específics d’eficiència energètica.

Les tres localitats de l’Horta se sumen així als 24 municipis de tot l’Estat que, fins ara, ja han posat en marxa aquest projecte capdavanter en la lluita municipal per l’eficiència energètica i que, segons Sergi Ruiz, alcalde de Foios, “suposa caminar cap a un canvi de model energètic que ens permeta ser sostenibles”.

El projecte EcoooLocal, que es gestiona a les tres localitats mitjançant la cooperativa valenciana AeioLuz i l’empresa sense ànim de lucre Ecooo, inclou un seguiment de l’evolució dels consums d’acord amb diversos indicadors d’eficàcia i eficiència. Amb les dades aconseguides, s’elaborarà un informe en què es descriurà la situació actual i que proposarà noves mesures d’eficiència energètica, prioritzant, no sols aquelles amb major retorn econòmic i energètic, sinó també les que tenen un major potencial d’implicació ciutadana.

Finalment, el procés s’acompanyarà d’accions de comunicació, sensibilització i formació cap a la ciutadania, i a les persones amb responsabilitat política, a més de personal tècnic de l’Ajuntament. Per a Rosella Antolí, alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, “les administracions hem de ser pioneres en aquest canvi de model energètic, tenim l’obligació de ser un referent i un exemple per a la resta de la ciutadania”.

Nicolau Claramunt, alcalde d’Albalat dels Sorells, ha explicat que “el projecte busca fer pobles i ciutats més sostenibles, fer-les més eficients i la implicació de la ciutadania en aquest procés”, i en aquest sentit ha remarcat que el projecte actuarà “d’accelerador del Pacte de les Alcaldies”.

La iniciativa urbana agrupa milers d’autoritats locals en el compromís comú d’aplicar els objectius climàtics i energètics de la Unió Europea en els seus territoris, i es comprometrà, entre d’altres, a reduir com a mínim un 40% les emissions de CO2 abans del 2030, per a abordar l’atenuació del canvi climàtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa