Diari La Veu del País Valencià
El Congrés avala el polèmic sistema de retorn d’envasos que promou Julià Àlvaro

El secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, va trobar aquest dijous un aliat inesperat en el seu impuls del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR). Els vots del PSOE a la comissió de Medi Ambient del Congrés van permetre a Compromís i Units Podem tirar endavant una proposició no de llei (PNL) a favor d’aquest sistema, qüestionat per la patronal, pels hostalers i per la gran distribució.

El rebuig a l’SDDR en el món empresarial ha refredat el suport de la consellera d’Agricultura i Medi Ambient. Elena Cebrián (independent nomenada per Els Verds) a la implantació d’aquest sistema, que implicaria que els consumidors retornaren les llaunes, els brics i els envasos de vidre i plàstic que continguen aigua, sucs o refrescos en màquines ubicades als supermercats i hipermercats.

La iniciativa parlamentària, presentada pels diputats Enric Bataller (Compromís) i Juantxo Uralde (Equo), advoca per “avançar en la implantació de les polítiques necessàries per a complir amb la normativa europea i espanyola de residus, que estableix la jerarquia de la gestió i el tractament: reducció, reutilització, reciclatge, uns altres usos i eliminació (abocador), que ajude a avançar amb l’adopció de mesures per a impulsar la transició cap a l’economia circular”.

A més, la PNL demana al govern espanyol “estudiar la posada en marxa de sistemes complementàries a l’actual SIG (sistema integrat de gestió), com ara el sistema de dipòsit i retorn d’envasos”, del qual el text aprovat afirma que està “ja vigent en més de 40 països i regions del món, entre els quals els més avançats econòmicament, social i mediambiental”.

El PSOE pacta canviar “impulsar” per “estudiar la posada en marxa”

Originàriament, quan el 26 d’abril Compromís i Unidos Podemos van presentar l’escrit a la mesa del Congrés, es demanava “impulsar” sistemes com l’SDDR, però el PSOE va presentar una esmena transaccional per a rebaixar aquesta petició a “estudiar la posada en marxa” d’aquesta iniciativa de gestió dels residus.

A més, la proposició demana “posar en marxa totes les iniciatives possibles en matèria de gestió i tractament de residus que promoguen l’economia circular, la disminució de la contaminació del territori i de les nostres aigües, que convertisquen els residus en recursos de tal manera que es disminuïsca el consum de matèries primeres i es reduïsca l’emissió de gasos efecte hivernacle”.

La PNL, no vinculant, ha tirat endavant amb 18 vots a favor (PSOE, Compromís, Units Podem i ERC) i 17 vots en contra (PP i Ciutadans). L’objectiu, segons el text de la proposició, és complir amb l’objectiu europeu d’assolir el 75% de reciclatge d’envasos l’any 2030.

Comparteix

Icona de pantalla completa