Diari La Veu del País Valencià
Els ciclistes demanen un apartat específic als exàmens de conduir per a evitar atropellamentsr

Educar els xiquets en la conducció de vehicles i en l’aprenentatge a l’escola de les normes bàsiques de seguretat vial i incorporar en els exàmens per a l’obtenció del carnet de conduir una nova temàtica sobre seguretat davant la presència de ciclistes en la via pública. Aquests són els dos “factors clau” pels quals advoca el president de la Federació de Ciclisme valenciana (FCCV), Amadeo Olmos, de cara a evitar l’actual sagnia d’atropellaments que ja s’ha cobrat 5 vides, enguany, a les carreteres.

Pel que fa a la primera proposta, Olmos posa com a exemple de la “necessitat” de la seua implantació un simple fet: “Només cal veure els xiquets que van en bicicleta per la ciutat de València, moltes vegades circulant per la vorera o sense respectar els semàfors, ni els senyals de trànsit ni els vianants”. Davant d’això, considera que “cal educar els xiquets des de ben menuts” perquè s’ensenyen a conduir vehicles i també cal que “en l’escola s’introduïsca una assignatura de seguretat vial”. En segon lloc, el president de l’FCCV proposa que, des de les autoescoles, els futurs conductors aprenguen les mesures bàsiques de respecte als vehicles sense motor de dos rodes i advoca perquè formen part del temari de l’examen per a obtenir el carnet de conduir.

“Sobretot, cal conscienciar la gent, tant els qui van al volant com els ciclistes. Cal que tots respecten les normes i es respecten els uns als altres”, assevera Amadeo Olmos, qui el proper dilluns té prevista una reunió amb el delegat del govern espanyol al País Valencià i representants de la Guàrdia Civil de cara a abordar mesures per a frenar l’alta sinistralitat de ciclistes a les carreteres valencianes.

Amadeo Olmos: “Només amb respecte entre conductors i ciclistes el problema se solucionaria”

Preguntat per si considera factible l’objectiu de zero accidents amb víctimes ciclistes –al qual es va referir el president Ximo Puig durant l’anunci de la futura elaboració d’un pla de xoc per a millorar la seguretat dels ciclistes–, Olmos es mostra esperançat. “Només amb respecte entre conductors i ciclistes el problema se solucionaria”, afirma. No obstant això, el portaveu de la federació enumera les principals dificultats per a la seua consecució: “Mentre els qui circulen amb cotxe sempre vagen amb pressa o, el que és pitjor, es posen al volant després de haver begut alcohol, poc podrem avançar”, afirma Olmos.

“Una imprudència és arribar a un encreuament i passar sense mirar, però el fet de conduir després d’haver consumit alcohol, això no té nom”, denuncia Olmos, tot recordant els dos recents atropellaments que han causat la mort de 4 ciclistes en el terme d’Oliva per part de conductors que donaren positiu en drogues i alcohol.

Senyalització

L’existència de senyals de trànsit és un altre element important per a evitar els accidents. No obstant això, per a Olmos, tan important o més que una senyalització adequada és el fet que “la policia la faça respectar”. “De res serveix que hi haja una senyal de prohibit circular a més de 60 quan després vas a 120km/h”, subratlla, en aquest sentit.

Pel que fa a les carreteres, Olmos té molt clar que “les més perilloses” per als ciclistes són les que discorren pegades a la costa, com és el cas de la N-332. En aquestes vies, el president de la Federació aposta per establir un major control policial i també perquè es reduïsca el límit de velocitat permesa.

Per últim, el president de la Federació Valenciana de Ciclisme, preguntat per l’augment de vehicles i ciclistes a les carreteres, posa de manifest que una altre factor a tenir en compte és que el nombre de federats ha passat en una dècada dels 3.500 als 9.807 actuals, als qual cal sumar els 3.700 federats en triatló. A més, també hi ha més vehicles. “Abans eixies amb la bici i podies creuar-te amb una desena de cotxes. Ara això no passa. Et trobes amb centenars de vehicles”, recorda Olmos, qui calcula que, al País Valencià, hi ha unes 20.000 persones que acostumen a eixir en bicicleta. Es tracta, en definitiva, d’un col·lectiu que no para de créixer i que reclama mesures globals i eficients per tal de garantir la seua seguretat.

Comparteix

Icona de pantalla completa