Diari La Veu del País Valencià
Una gran festa posarà el colofó al mes de la València Orgullosar

La Festa de l’Orgull, que tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament de València, serà el colofó a un mes de juny atapeït de propostes culturals al voltant dels drets del col·lectiu LGTBI. Tot i que encara es poden visitar algunes exposicions a La Nau de la Universitat de València i a l’IVAM, el cap i casal celebra aquest dissabte la festa final després de recórrer les principals artèries de la ciutat sota el lema Exigim un món lliure per ser com som.

València i les comarques del País Valencià s’han sentit orgulloses de la diversitat sexual. En aquest sentit, la ciutat del Túria llançava la campanya València Orgullosa amb cartelleria i una web on s’ha pogut consultar el seguit d’activitats que ha acollit la capital durant el mes de juny. També la Diputació de València s’hi ha sumat amb la hissada de la bandera LGTBI el passat dia 7 i programant activitats culturals, entre les quals ha destacat la presentació del llibre De la sexualidad a las sexualidades, de Vicent Bataller, i La cultura de la homofobia, de Ramón Martínez. Per primera vegada, la façana de la Diputació s’il·luminarà amb els colors de la bandera LGTBI el proper 28 de juny.

Lambda va lliurar, com està fent des de fa 22 anys, els seus premis dedicats a Margarida Borras, una dona trans valenciana executada per la seua identitat de gènere ara fa 557 anys a la plaça del Mercat de València. En aquesta edició, el col·lectiu va reconéixer Ana Cano ‘Meluska’ –a títol pòstum–, la Fundació 26 de Desembre i l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersexuals (ILGA per la seua sigla en anglés).

Exposicions

Entre les mostres que s’han inaugurat aquest mes destaca Imatges de(l) poder-Cartografia d’allò invisible, de Carmela García, un recull de tretze fotografies i un vídeo on es desafia el discurs hegemònic des d’una perspectiva de gènere que es pot veure fins el 17 de setembre a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

El Col·legi Major Rector Peset acull, des d’aquest dijous i fins al pròxim 12 de juliol, la mostra HomoAlphabet de Ricard Huerta. Una exposició on el professor i artista dóna suport a la lluita que els col·lectius i i les persones LGTBI porten endavant per a reclamar un tractament just i un major respecte en tots els sentits. “La mostra és una celebració de la diversitat, però també és un crit d’alerta, perquè no podem oblidar que, a molts països del món, continua perseguint-se l’homosexualitat”, explicava aquesta setmana Huertas.

Manifestació i música a la plaça

Aquest dissabte, des del carrer Porta de la Mar, la manifestació Orgull LGTB 2017 prendrà els carrers del centre de València a partir de les 19.30 hores. La ciutat, però, ha vist la campanya llançada per la regidoria d’Igualtat desenvolupada per l’estudi de disseny Ladies&Gentlemen –la mateixa agència que va fer la campanya d’igualtat en els regals de Nadal–, sota el lema “València orgullosa de l’orgull”, en la qual es podien llegir fins a onze cartells amb missatges com “A València celebrem ser com vulgues” o “A València no som blau o rosa. Som multicolor”, entre d’altres.

La manifestació convocada per Lambda eixirà al carrer sota el lema: Exigim un món lliure per ser com som per a tornar a reivindicar la diversitat sexual, de gènere i familiar, per un món lliure de LGTBIfòbia. Posteriorment, i per segon any consecutiu, la Festa de l’Orgull LGTB compta amb la col·laboració del consistori.

També, per segon any consecutiu, la festa, que començarà a les 21.30 hores, se celebrarà a la plaça de l’Ajuntament i serà conduïda per l’artista drag i actriu Liz Dust. La música la posaran un elenc d’artistes encapçalats per Roser on actuaran cantants i discjòqueis com Sonia Madoc, Soraya Naoyin, Fraula, Yeyo, Lara Sajén, Dj Suri, MArien Baker, The Pop Kids, Óscar Liv, Rafa Star, Eterno, Markus dB i Boccachico.

Comparteix

Icona de pantalla completa