Diari La Veu del País Valencià
Àgueda Micó, la nova coportaveu de Compromís que vol assumir el lideratge orgànic de la coalició

Després de mesos fent-ho en la pràctica, aquest dilluns 12 de juny, la secretària nacional del Bloc, Àgueda Micó, va assumir formalment el càrrec de coportaveu de Compromís en substitució de l’actual president de les Corts Valencianes, Enric Morera. Així, Micó serà, juntament amb Mónica Oltra (Iniciativa), Joan Ribó (Gent de Compromís) i Julià Àlvaro (Els Verds), una de les veus autoritzades per a parlar en nom de la coalició.

Després que, ahir, l’Executiva de Compromís donara llum verda al canvi, aquest dimarts Micó ha protagonitzat un esmorzar informatiu amb mitjans de comunicació en el qual ha explicat quin vol que siga el seu paper dins de la coalició i algunes de les línies de treball que seguirà la formació en els pròxims mesos, tant a nivell orgànic com institucional, amb l’horitzó electoral de 2019 a tocar.

Micó ha destacat el paper del Bloc dins de Compromís i el “lideratge” que exerceix com a partit més gran dels que hi conformen la coalició. En aquest sentit, la nova coportaveu de Compromís vol exercir també aquest “lideratge”, tot i que ha matisat que “de portes en dins”. “El meu no ha de ser un lideratge mediàtic”, ha dit Micó, qui ha explicat que el seu paper ha de ser el de construir un lideratge “de nexe i unió” que permeta a Compromís ser al 2019 “la força hegemònica de l’esquerra valenciana”.

Per a aconseguir-ho, la secretària nacional del Bloc s’ha proposat assumir el “lideratge orgànic” de Compromís, atés que els altres tres coportaveus compaginen el càrrec amb tasques de govern a la Generalitat i l’Ajuntament de València. En aquest sentit, Àgueda Micó considera que el fet que ella estiga lliure de responsabilitats de govern li permet centrar-se únicament en la coalició i dedicar tots els seus esforços a enfortir-la i preparar el camí de cara a les eleccions del 2019. Preguntada sobre si considera que els portaveus de Compromís haurien de ser càrrecs orgànics que no ocuparen responsabilitats de govern, Micó creu que la coalició “ha de caminar cap a eixa direcció”, malgrat que ha matisat que considera que no és “una urgència” el relleu d’Oltra, Ribó o Àlvaro.

La líder del Bloc ha destacat que el seu treball continuarà sent en la vessant d’organització de Compromís perquè, si es vol aconseguir l’objectiu de ser “l’organització hegemònica de l’esquerra” valenciana, necessiten “una estructura política forta”. “I açò, desgràciadament, no pot fer-ho ni la nostra vicepresidenta, ni el nostre alcalde, ni el nostre secretari autonòmic”, en al·lusió a la resta de portaveu de Compromís.

Reptes de futur

Micó ha volgut deixar clar, però, que el lideratge que vol exercir en Compromís no s’ha d’interpretar com un contrapés a Mónica Oltra perquè “malgrat que ella [la vicepresidenta] és la líder pública de Compromís, no és la líder real de la coalició”. Per aquest motiu, Micó ha assenyalat que ella no pretén exercir com un contrapés d’Oltra sinó que el que es tracta és de “compartir lideratges” per a enfortir Compromís. “Líders mediàtics hi ha molts, tenim els polítics millor valorats del país i jo no he vingut ací a ser més mediàtica que Mónica Oltra”, ha ressaltat Micó.

Sobre la organització interna de Compromís, Micó ha reconegut irònicament que encara estan decidint “què vol ser de major”, en al·lusió a la fórmula jurídica que la coalició podria adoptar en un futur per a millorar el seu funcionament. Micó no ha volgut decantar-se per un partit, una federació o qualsevol altra fórmula jurídica, si bé ha reconegut que el posicionament del Bloc és apostar per una coalició més “transversal i on cadascun es represente a ell mateix”. En aquest punt, la líder de la formació nacionalista ha reconegut que encara queda camí per recórrer per a trobar la solució “idònia” per a Compromís, ja que cada pota de la coalició “prové de cultures polítiques diferents” i tenen posicionaments no sempre coincidents. “Tenim mancances en el nostre funcionament respecte als nostres òrgans de decisió i al paper que han de tindre els adherits, la Gent de Compromís”, ha reconegut Micó.

Govern estable

Preguntada per si creu que la composició del govern de la Generalitat es mantindrà durant tota la legislatura, Àgueda Micó no ha descartat que el Consell no patisca cap canvi de primera línia. “No crec que hi haja cap crisi de govern de primera magnitud”, ha dit Micó, qui sí que ha obert la porta a canvis com els que ja s’han produït en el segon escalafó del Consell amb el canvi en secretaries autonòmiques i direccions generals. Amb tot, la coportaveu de Compromís ha deixat la decisió en mans de qui, dia a dia, està en les tasques de govern. “Si la gent que està en les conselleries considerara necessari qualsevol canvi, llavors ho estudiaríem”, ha dit.

Amb tot, Àgueda Micó ha recordat que l’actual Consell és fruit d’un acord de govern i que, per tant, ni el president Ximo Puig pot fer una crisi de govern sense comptar amb ells ni Compromís pot demanar al PSPV prescindir d’algun membre del govern de manera unilateral.

Comparteix

Icona de pantalla completa