Diari La Veu del País Valencià
Alacant comença a pensar el seu futur

Després de dissenyar els primers punts de millora, planificació i estratègia per a posar sobre la taula la necessitat d’un procés de canvi global a la ciutat d’Alacant, després de múltiples reunions entre el regidor de Presidència, Natxo Bellido, i les principals empreses i sectors, públics i privats, de la ciutat, ha arribat el moment de donar la veu a la ciutadania.

Tota la corporació de la ciutat d’Alacant, l’alcalde Gabriel Echávarri i els regidors Natxo Bellido i Miguel Ángel Pavón com a màxims representants; els consellers d’Hisenda, Economia i Transparència, Vicent Soler, Rafa Climent i Manuel Alcaraz, respectivament; el president de la Mancomunitat de l’Alacantí, Jaime Joaquín Albero; l’alcalde de Sant Vicent del Raspeig, Jesús Villar; la regidora d’Elx, Mireia Mollà; i representants de totes les conselleries van participar ahir en el debat obert en la I Conferència estratègica del Pla de Ciutat ‘Cap a Alacant 2017-2025’.

També hi van assistir membres de la Diputació d’Alacant i d’empreses publiques i privades, universitats com la d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández, entitats com EUIPO, Aena, IFA, el Teatre Principal, sindicats, associacions, entitats i diferents representants de la societat civil alacantina.

El pla de ciutat és un projecte que ja s’ha plantejat a altres ciutats de l’Estat, com Barcelona, Màlaga, Bilbao o Santander, i que té com a finalitat el disseny de “la ciutat que volem ser” i “fixar la mirada cap a l’Alacant que volem construir, i ens atrevim a somiar”, en paraules de Natxo Bellido, responsable de la proposta.

La primera part del Pla de Ciutat, el document definitiu estarà llest una vegada s’incorporen les veus de la ciutadania durant els propers mesos, està previst que veja la llum a finals de l’any vinent, més o menys en octubre, quan siga aprovat en el ple de l’Ajuntament. Per tant, la posada en marxa d’aquest programa es realitzarà pràcticament per a la propera legislatura. És per aquest motiu que Bellido ha agraït la presència dels equips de l’oposició de l’Ajuntament, que “han estat informats en tot moment de totes les passes que s’han anat fent i seran també partícips del seu desenvolupament”.

En paraules de Natxo Bellido, es tracta d’un “projecte de lideratge compartit. Comença a la corporació, però no es queda aquí. Comença en aquest mandat, però té visió de futur” i per això és important “aconseguir línies i mantenir-les més enllà de la política, integrar totes i cadascuna de les administracions, independentment dels partits polítics”.

La definició del model de ciutat estava en el document de l’acord de govern del tripartit presentat fa dos anys i Bellido, com a responsable de la seua posada en marxa, es va mostrar ahir plenament dispost a treballar amb totes les forces polítiques per tal d’acabar la seua redacció.

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Miguel Ángel Pavón, va subratllar la “visió supramunicipal” del pla de ciutat, alhora que va fer una revisió dels diagnòstics a partir dels quals s’ha dissenyat el document de treball. També va animar la ciutadania a participar en les cinc taules de treball que hi tindran lloc: “Entre tots i totes hem de marcar el camí que ha de seguir Alacant els propers anys per a posicionar-se, com realment mereix, entre les grans ciutats del País Valencià, d’Europa i, fins i tot del món”.

Per la seua banda, l’alcalde, Gabriel Echávarri, va descriure aquest com “el primer pla de ciutat fet a Alacant de manera seriosa i rigorosa de baix a dalt, just al contrari que els anteriors; iniciat des del detall i fet per qui coneix de veres la ciutat: els alacantins i les alacantines”. “El pla està elaborat d’acord amb els paradigmes de la gestió pública i contempla el futur a curt, mitjà i llarg termini: la ciutat on viuran els nostres fills”, va assenyalar.

L’alcalde va recordar que Alacant té unes característiques molt diferenciades que la fan “la capital de província més complexa de tot l’Estat: és l’única que només suposa el 20% de la població de la província” i va posar sobre la taula que Alacant, davant de la indústria d’Elx, Elda, Villena o Alcoi i del turisme de Benidorm, necessita aconseguir les millors opcions de capitalitat, i això s’ha de fer “després d’anys de desídia i desistiment de funcions” de governs anteriors.

Calendari del projecte

El primer document FDP (Fets, Desafiaments i Projectes), presentat ahir, ha sigut elaborat pels tècnics de totes les regidories i contempla set eixos fonamentals: govern local i ciutadania; desenvolupament econòmic i ocupació; turisme; creativitat, cultura i educació; desenvolupament urbà sostenible i protecció del medi ambient; accessibilitat i mobilitat, i inclusió social. A partir d’aquests eixos, i en cinc grups de treball, tècnics, regidors, representants de diferents entitats i ciutadans particulars han treballat les propostes i han afegit, valorat o corregit els punts del document inicial. Finalment les esmenes s’han posat en comú en una reunió conjunta.

D’acord amb el calendari previst, les properes Meses de Diàleg seran el proper mes d’octubre i gener de 2018 i la presentació del segon document FDP i el Consell Social serà el març de 2018. Pel que fa al document propositiu del pla de ciutat, es farà públic en abril i, el document definitiu, l’octubre següent. Just després s’espera l’aprovació al ple municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa