Diari La Veu del País Valencià
València Turisme formarà proveïdors d’experiències culturals

El Patronat de Turisme i l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) van signar, aquest dijous, un acord de col·laboració per a dur endavant ‘L’art del Turisme’, un projecte pioner al territori valencià, on el departament que dirigeix la vicepresidenta Pilar Moncho formarà especialistes en art perquè puguen oferir productes relacionats amb el turisme.

José Miguel G. Cortés va recordar com d’important és per al museu que dirigeix que el sector turístic del País Valencià “conega a fons tot el que ofereix l’IVAM perquè puguen incloure el museu valencià en els seus programes adreçats al turisme nacional i internacional”. No era la primera vegada que el director manifestava la necessitat de fer visible l’espai a l’afluència turística de la ciutat, aquesta setmana, García Cortés deia: “No hi ha cap senyal que diga com arribar a l’IVAM“, es lamentava en una entrevista concedida al Diari La Veu.

Pilar Moncho i José Miguel García Cortés signen l’acord de col·laboració. / VALÈNCIA TURISME

El projecte, ‘L’Art del Turisme’, tractarà de posar solucions a aquestes necessitats, de moment, de l’IVAM, ja que com expliquen a aquest diari fons del Patronat de Turisme, els museus del País Valencià compten amb bons projectes culturals però cap d’ells té projecte turístic. Aprofitant la nova estratègia del museu. que vol apostar per obrir la seua programació a un públic més extens, posant en valor l’extensa col·lecció de fons propis i la nova exposició L’eclosió de l’abstració, que inaugura el 21 de juliol, València Turisme i l’IVAM iniciaran el programa de formació adreçat a professionals especialistes d’art, com ara conservadors d’art o museògrafs que vulguen treballar en el turisme. La finalitat és generar productes turístics perquè els agents incloguen l’IVAM en els seus catàlegs, expliquen des del Patronat de Turisme a aquest diari.

Amb la formació que oferirà el Patronat de Turisme, aquestes persones, enteses en art, però que no són guies, es convertiran en “proveïdors d’experiències”, de manera que un turista puga contractar una visita a l’IVAM amb un especialista en art que li explique les exposicions del museu. Al remat, és una experiència similar a la que els visitants de la ciutat contracten per a visitar l’Albufera o altres enclavaments o activitats de València, indiquen des de la Diputació. En aquest sentit, Pilar Moncho assegurava que aquest programa “provocarà la transferència de coneixements entre els dos sectors, cultural i turístic, l’últim beneficiari del qual és la competitivitat del territori valencià com a destinació turística excel·lent”.

Grups reduïts

El programa de formació és un programa pilot que es posarà en marxa en les properes setmanes i s’espera que tinga resultats abans que acabe aquest any. L’Àrea de Turisme iniciarà un procés de selecció per a fer un grup reduït on es triaran entre sis i deu persones que es beneficiaran de rebre formació turística per a adreçar els seus coneixements en art al sector.

Els resultats del programa pilot que es durà a la Mesa del Turisme Cultural. / VALÈNCIA TURISME

No es tracta d’un producte per a guies, encara que en última instància aquests no tindran les portes tancades, asseguren des del Patronat. És més, els guies que sovint freqüenten els museus poden seguir fent la seua tasca, perquè les persones que es formen en L’Art del Turisme “no són competència per als guies”, emfatitzen.

En un futur

L’IVAM és un museu al nivell del de Belles Arts o el González Matí de València. No obstant això, la seua singularitat expositiva el fa preferent per a dur endavant un programa que cap espai expositiu del País Valencià té, com afirmaven des de l’Àrea de Turisme.

Pilar Moncho afegia dijous que l’experiència entre València Turisme i l’IVAM pot traslladar-se a altres centres artístics valencians i, així, créixer en l’àmbit de la divulgació. En aquest sentit, apunten a Diari La Veu que els resultats del programa pilot es duran a la Mesa del Turisme Cultural que va crear la Generalitat Valenciana el passat mes de març a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports. En eixe cas, si el funcionament i els resultats són positius es mirarà a quins altres museus del territori es durà en un futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa