Diari La Veu del País Valencià
Boluda censura l’immobilisme del govern espanyol amb el corredor mediterrani

Els impulsors de les Trobades pel Corredor Mediterrani fins ara acudien als actes en suport del corredor en tren per a fer palesa la precarietat de les connexions ferroviàries al Mediterrani. Aquest dimecres, la cita era a Almeria i arribar-hi sobre raïls era inviable. L’alternativa, com va ironitzar el president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda, era “anar de València a Valladolid, de Valladolid a Lisboa i de Lisboa a Almeria”.

El clam valencià, doncs, va arribar a la ciutat de l’Andalusia Oriental en un vol que eixia des de Barcelona, amb parada a València. En la comitiva viatjaven el president de Mercadona, Juan Roig, el més fotografiat de la jornada, i una nodrida representació d’empresaris valencians i catalans, entre els quals hi havia Fernando Roig (Pamesa), Federico Félix (Helados Estiu), Salvador Navarro (CEV), Javier Godó (La Vanguardia) o Daniel Sánchez Llibre (Conservas Dani).

Al Palau de Congressos d’Aguadulce d’Almeria la delegació es va trobar amb prop de 600 empresaris andalusos, entre els quals hi havia alguns noms destacats com ara José García Carrión (Grupo García Carrión) i Ignacio Osborne (Grupo Osborne). També hi va assistir el català Artur Carulla (Gallina Blanca).

El projecte actual, un Tetris

Ja dins del recinte, Boluda va defensar que s’ha de “completar l’Espanya radial amb una Espanya circular” i va reclamar ordenar les peces del projecte actual del corredor, que va qualificar de “Tetris”. Rere ell van prendre la paraula empresaris andalusos, com ara el president de la Cambra de Comerç d’Almeria, Diego Martínez Cano, que va donar la benvinguda als assistents a “l’illa d’Almeria” i va denunciar que Almeria és “la província més putejada” de l’Estat. “No ho puc dir d’una altra manera”, va justificar.

Boluda, encomanat de l’ambient de denúncia, va censurar l'”immobilisme” del govern espanyol. “Ja he escoltat de diferents ministres que el tercer fil (el raïl addicional en construcció entre València i Castelló) estaria enllestit el 2015”, va lamentar. Ara bé, la novetat davant els incompliments de terminis és la pàgina www.elcorredormediterraneo.com, impulsada per AVE, on es pot consultar l’estat de les obres.

El president del navilier Grup Boluda fins i tot va deixar anar: “El cor em demana dir: ‘Aprengueu a votar'”, una expressió que va despertar somriures entre part de la tribuna. Res a veure amb les paraules del mandatari de la patronal andalusa CEA, José Manuel González de Lara, en defensa de la compatibilitat dels corredors Mediterrani i Central (Algesires-Madrid-Barcelona). El malestar d’alguns assistents era difícil d’amagar.

Següent cita, a Madrid, el 3 d’octubre

Més contingut que Boluda, el president de Mercadona, Juan Roig, va reclamar “que la riquesa d’Espanya siga totalment circular, no només radial”. Un reporter de Canal Sur li va preguntar si els polítics prendrien nota del missatge, però l’empresari va preferir apuntar cap a la societat espanyola, que “ha d’adonar-se que no pot ser que per a vindre de València a Almeria es tarden cinc hores i mitja en cotxe i, en tren, onze hores”.

L’acte d’Almeria va cloure les Trobades pel Corredor Mediterrani, que també es van celebrar a Tarragona i Múrcia, i va servir també per a anunciar un gran acte a Madrid el proper 3 d’octubre. Es tracta, segons va explicar Boluda, de “descentralitzar” la reivindicació perquè aconseguisca l’èxit.

Comparteix

Icona de pantalla completa