Diari La Veu del País Valencià
Erin Corine Johnson arriba des de Chicago a Borriana per al Festival Maig di Gras
El festival de brass bands i música negra es trasllada a la plaça Major aquest cap de setmana per a guanyar en calidesa, visibilitat i participació
La segona edició del Maig di Gras (Programació) creix en aquest 2017 i augmenta la seua qualitat amb un cartell en el qual la combinació de directes en la plaça Major i les cercaviles protagonitzades per les Brass Bands tornen a ser les notes que marquen el pentagrama del festival. I, en aquesta ocasió, un dels plats forts del Maig di Gras arriba directament des dels Estats Units, amb l’actuació de la cantant Erin Corine Johnson. La de Chicago serà l’encarregada de pujar a l’escenari en el primer dia de festival de Borriana amb l’escenari de la Plaça Major com a lloc privilegiat per a poder gaudir del seu espectacle al costat de la banda Juke Joint Band.
Nascuda a Chicago i graduada a la Universitat d’Illionis, Erin arriba a València a través del Berklee College of Music per a quedar-s’hi, graduar-se i poder gaudir d’ella en el Maig di Gras. La cantant nord-americana estarà acompanyada per destacats músics de l’escena de la música negra de València, una conjunció que es converteix en una cita obligada per als amants d’aquesta música poc habitual en les nostres terres però amb un gran nombre de seguidors que agrairan la seua inclusió en el cartell.
Amb la mescla d’estudis clàssics i contemporanis, la seua flauta i la seua veu, Erin aporta una visió única de la música afroamericana, amb una fusió entre el soul, funk, góspel, blues, jazz, amb la naturalitat d’algú que parla en el seu idioma matern. Amb la seua banda, Erin Corine’s Juke Joint Band pujaran a l’escenari aquest divendres a les onze de la nit en la plaça Major per a oferir un repertori dedicat al rhytim and blues i al soul clàssic més ballable dels 40 als 60.
Per a dissabte, i a partir de les deu de la nit, l’escenari principal del Maig di Gras està reservat per a Gumbo, un projecte del col·lectiu Black Fang, format per músics amb llarga experiència al territori valencià. Gumbo realitzarà un repàs de les arrels de la música funk de Nova Orleans, sorgida de la mescla del R&B, les brass bands i l’aire festiu del Mardi Gras. Una oportunitat única per a veure a aquesta banda sobre un escenari a l’aire lliure i gaudir amb les col·laboracions especials que han preparat per a l’ocasió.

Per a dissabte, i a partir de les deu de la nit, l’escenari principal del Maig di Gras està reservat per a Gumbo

Ddiumenge, The Smokings obrirà el foc al mateix escenari de la plaça Major, a partir de les 18:30 hores. El sextet sorgit a La Plana compta amb grans músics units per l’amor al jazz. Es tracta d’un concert per a gaudir de la música en directe, amb un repertori ple de clàssics del jazz per a tota la família.

I, finalment, Swingin Affair serà l’encarregat de tancar els concerts sobre l’escenari del Maig di Gras. El projecte –creat per Pere Peiró i format pel quintet d’Eduard Marquina, al piano; Javi Pérez, al contrabaix; Simone Zaniol, a la bateria, i Joan Saldaña, al saxo, amb la veu i guitarra de Pere–oferirà temes que van des dels anys 20 a la dècada dels 40. El grup valencià és un obligat en grans festivals de swing i lindy hop de tota península i arriben al Maig di Gras per a mostrar el seu treball basat en la música negra de la primera meitat del segle XX.

Swingin Affair serà l’encarregat de tancar els concerts sobre l’escenari del Maig d’aquest festival

En el Maig di Gras de 2017 no faltarà l’alcorenc Meter Mano Rara, blueman i lutier, divulgador i màxim exponent del blues a les comarques de Castelló. A més, la seua actuació es convertirà en un dels moments més participatius del festival, ja que els més xicotets i assistents podran crear la seua pròpia guitarra amb materials reciclats i sumar-se a la festa, que assegura un Maig di Gras que, en la seua segona edició, ha donat un salt qualitatiu que fa pensar en el creixement constant del festival de cara a futures edicions.

La millor brass band de la península estarà al festival de Borriana

Per altra banda, la segona edició del Maig di Gras portarà fins a Borriana la millor brass band de la península. Els navarresos de la Broken Brothers Brass Band seran els protagonistes de dissabte 13 i diumenge 14 de maig del festival que la localitat de la Plana prepara per a aquest cap de setmana.

Aquesta serà la segona vegada que participen al festival, però aquesta vegada ja han avisat que amb moltes sorpreses.

Swingin Affair serà l’encarregat de tancar els concerts sobre l’escenari del Maig di Gras

El Funk, l’Hip-hop i el Jazz modern inunden les seues energètiques interpretacions, amb la improvisació col·lectiva com a característica central.

Presents en els millors festivals de jazz a nivell europeu, estan presents al Jazzaldia de Donostia-Sant Sebastian, al Getxo, al Jazz al marge (Saragossa) o al Festival de bandes de carrer Haizetara (Amorebieta). La seua actuació no solament serà als carrers de Borriana amb desfilades on es podran veure els coneguts paraigües i collarets del Maig di Gras, sinó que també estaran presents a l’escenari. En el seu recent tercer disc (“Ildo LANDUZ” ERRABAL, 2016) es mostren més vius i pegats al carrer i a la comunitat que mai.

Dissabte, a les 20.30 hores, recorreran el centre i, a les 23 hores, pujaran a l’escenari de la plaça Major. Diumenge repetiran al migdia i tancaran les actuacions de cercavila.

Al costat d’ells, l’única brass band valenciana arribarà fins al Maig di Gras per a posar el toc al matí de dissabte. La 40 Funk Brass Band és una de les primeres bandes valencianes de pur estil Nova Orleans, encapçalada per Paco Alcaina i Juan Lizaso, i reuneix una desena de músics per a interpretar els temes més coneguts. Els carrers de la Tanda, el Mercat Municipal, la Carrera, el Plà i el carrer Sant Vicent seran el seu escenari itinerant durant el matí de dissabte.

Comparteix

Icona de pantalla completa