Diari La Veu del País Valencià
L’Himne de Riego serà ‘oficial’ per unes hores al Palau

El festival de música contemporània Ensems comença el mes de maig posant el focus d’atenció en dos propostes destacades. Per una banda, l’art sonor farà acte de presència en la programació. Per l’altra, Llorenç Barber, qui fou un dels creadors d’Ensems ara fa 38 anys, estrenarà una obra amb què pretén homenatjar el compositor Melcior Gomis (Ontinyent 1791-París 1836), màxim exponent valencià del Romanticisme musical. La composició del musicòleg i campanòleg d’Aielo de Malferit prendrà com a element artístic la coneguda melodia de l’Himne de Riego que, passada per les mans de Barber, es convertirà en una reiteració de les notes oficials durant diferents etapes de la història d’Espanya.

El proper divendres, la sala Iturbi del Palau de la Música acullirà un nou concert del festival de música contemporània, on torna a participar l’Orquestra de València (OV). En aquesta ocasió, la direcció estarà a càrrec de Carlos Garcés. El programa estarà format per l’obra d’encàrrec del festival: Afectuosament, una composició que servirà per a homenatjar el compositor d’Ontinyent i on, segons explica Barber, la cèlebre melodia de l’Himne de Riego estarà sotmesa a un tractament de “repetició additiva”, allò que el mateix compositor defineix com a “minimalisme europeu”. Les notes de l’himne, reiterades una i altra vegada, faran de base “sònica”, diu Barber, sobre la qual Montserrat Palacios, Bartomeu Ferrando, Miquel Àngel Marín i el mateix Barber, amb les seues campanes i veu difònica, improvisaran lliurement.

Llorenç Barber treballa amb l’Orquestra de València durant aquesta setmana. / Cedida

El concert de l’OV també inclou l’estrena a l’Estat del Doble concert per a marimba, vibràfon i orquestra d’Emmanuel Sejourné, amb interpretació dels dos solistes de l’orquestra: els percussionistes Lluís Osca i Josep Furió. El programa el tancarà la Simfonia núm. 1 en sol menor, op. 13 de Piotr Ilitx Txaikovski.

Deu cites amb l’art sonor

A partir d’aquest dissabte, el Centre del Carme acull, dins del mateix festival, deu cites amb l’art sonor. Comissariades per l’artista Edu Comelles, la primera proposta representa una clara aposta per la creació en femení, de la mà de la gaditana Clara d’Asís, i posa esment en la creació sonora d’arrel local amb el projecte Persona i la col·laboració de la ballarina Lorenza di Calogero.

Les properes cites amb l’art sonor tindran lloc tots els dissabtes de maig fins al primer de juny als claustres i les sales del Carme.

Comparteix

Icona de pantalla completa