Diari La Veu del País Valencià
Castor només es desmantellarà quan es puga garantir la seguretat

Un informe encarregat pel govern espanyol a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i a la Universitat Harvard confirma que la injecció de gas realitzada en la plataforma Castor va causar l’aparició de terratrèmols a les comarques del Maestrat i les Terres de l’Ebre. Així ho anunciat aquest dimecres el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal.

El titular d’Energia del govern de Mariano Rajoy ha avançat que l’emmagatzematge de gas de Castor no es reobrirà i ha anunciat que el seu desmantellament no es produirà fins que s’elaboren “molts estudis” que permeten al seu departament tindre “les garanties” que aquesta decisió “no suposarà cap problema”. “Quan es puga fer es farà”, ha sigut la resposta de Nadal a la pregunta dels periodistes sobre el desmantellament del projecte Castor.

L’informe del MIT conclou que “no existeix certesa absoluta que no tornen a produir-se moviments sísmics en la zona si la instal·lació iniciara la seua operació”.

En les seues declaracions, en el Congrés dels Diputats, el ministre també ha avançat algunes de les dades que es desprenen de l’informe encarregat al MIT, el qual s’ha presentat aquest dimecres. L’informe conclou que “no existeix certesa absoluta que no tornen a produir-se moviments sísmics en la zona si la instal·lació iniciara la seua operació”.

Segons ha explicat el ministre, aquest estudi relaciona la injecció de gas realitzada en la zona amb l’aparició de terratrèmols. Actualment, segons els experts, la situació és “estable”.

Precisament, aprofitant aquesta “estabilitat”, el Ministeri d’Indústria encarregarà nous informes per a determinar el futur de Castor, atés que, segons ha explicat Nadal, igual que existeix un risc per a la zona amb la injecció de gas, també hi existeix a l’hora de desmantellar el projecte. “És com si unflem un globus que ha tocat uns fonaments. Si després es desunfla, que és el que ocorreria amb el desmantellament, també podria moure els fonaments, així que caldria fer-ho amb prudència i seguretat”, ha explicat.

La falla d’Amposta, origen dels problemes

Una altra de les novetats que apareixen en l’informe del MIT és que la falla que es pensava afectada fins ara, la de Castor, no és la que ha ocasionat els problemes, sinó una altra que està molt propera: la falla d’Amposta. Per aquest motiu, l’executiu també “haurà de fer estudis de tot tipus, tècnics i geològics, per a veure com es fa amb el futur amb aquesta instal·lació” que, per a Nadal, “és clar que no pot tornar a funcionar”.

Una de les gràfiques incloses en l’informe del MIT.

Finalment, Nadal ha apuntat que l’Institut Tecnològic de Massachusetts té “la millor tècnica que existeix a nivell mundial” perquè n’uneix tres tipus simultàniament: la tècnica dels sismòlegs, la dels geòlegs i les dels enginyers. “Per açò quan el Govern va voler en el seu moment esbrinar una sèrie de preguntes sobre la plataforma Castor, va triar aquest lloc, perquè se sabia que tenien les tècniques més avançades a nivell mundial”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa