Diari La Veu del País Valencià
Economia i Hisenda es donen quinze dies per a dibuixar el nou model de Fira València

Del punt mort de la nova Fira València al desbloqueig. Una reunió al màxim nivell entre les conselleries d’Economia i Hisenda, celebrada aquest dimarts, va servir per a acostar posicions en la definició d’un nou model per a la institució firal. Les dos conselleries van pactar tancar un acord en quinze dies.

A la trobada van assistir el conseller d’Economia, Rafa Climent, i el d’Hisenda, Vicent Soler, a més del director general de Comerç, Natxo Costa, i el director general de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca. Climent i Soler van instar Costa i Illueca a reunir-se en els propers dies per a definir el full de ruta del recinte firal.

De la cita ixen deures per a les dos conselleries encarregades de les qüestions econòmiques. D’una banda, Illueca haurà de presentar en els propers dies el decret-llei pel qual Hisenda assumirà els prop de 1.000 milions de deute de Fira València. De l’altra, Costa té la responsabilitat de reformar el decret de Fires.

Sintonia en el control públic de Cevisama

El clima d’acord de la trobada d’aquest dimarts s’estén també a la definició del nou model per a Fira València. Fonts d’Hisenda remarquen la “sintonia” amb la Conselleria d’Economia en un dels punts clau: el control públic de fires consolidades, com ara la del taulell, Cevisama.

Aquest control públic del negoci firal tradicional del recinte no és incompatible amb l’entrada d’operadors privats per a captar noves fires, segons expliquen des de la conselleria comandada per Vicent Soler. “Si vols dinamitzar la fira i captar un nou negoci necessites un operador privat”, indiquen.

L’operador privat serà un soci tecnològic o una empresa especialitzada en la gestió de fires. Costa i Illueca hauran de trobar ara la fórmula jurídica per a donar entrada en Fira València a aquesta companyia privada, alhora que mantenen les fires tradicionals dins del perímetre públic.

El decret de Fires tardarà dos mesos

El termini de quinze dies força les dos conselleries a tancar un acord i compromet Hisenda a presentar el decret d’assumpció del deute de la institució firal. Ara bé, el decret de Fires podria tardar a arribar al voltant de dos mesos. La norma determinarà que Fira València és un servici d’interés general que pot prestar una entitat amb ànim de lucre.

Una cop el decret tire endavant, es podrà dissoldre l’actual patronat de Fira València i la concessió de la instal·lació tornarà a l’Ajuntament de València, propietari del recinte. Al seu torn, el consistori cedirà l’ús de la fira a la Generalitat, que la gestionarà mitjançant una societat publicoprivada.

Comparteix

Icona de pantalla completa