Diari La Veu del País Valencià
L’AVL presenta un estudi sobre l’obra de Carles Salvador i el Vocabulari de noms de persona en la Fira del Llibre de València

L’acadèmic Emili Casanova, president de la Secció d’Onomàstica i catedràtic de la Universitat de València, ha presentat hui en la Fira del Llibre de València el seu llibre, editat conjuntament amb Josep Daniel Climent, ‘Carles Salvador (1893-1955). Escriptor, gramàtic i mestre’, un complet estudi sobre “un dels personatges que més ha contribuït a configurar l’actual imaginari col·lectiu dels valencians, atesa la prolífica activitat literària, gramatical, pedagògica, cultural i cívica” en paraules dels autors.

L’obra aporta nous i interessants estudis sobre el mestre, amb temes totalment inèdits o relectures crítiques des de punts de vista ja tractats, que obrin noves visions. A partir d’ara, els lectors coneixeran noves dades biogràfiques, entendran millor el paper del mestre de Benimaclet, situaran amb més precisió el personatge en la seua generació i valoraran millor la seua obra literària, poètica, narrativa i teatral, segons ha explicat Emili Casanova.

El llibre, inclòs dins de la “Col·lecció Recerca” de l’AVL, recull des de l’univers literari i lingüístic de Carles Salvador, passant per les relacions amb els personatges culturals i intel·lectuals de la València del seu temps, fins a les qüestions més localistes i personals del mestre de Benassal. “L’AVL ha contribuït a refermar el valor de l’obra de Salvador, símbol i espill on hauríem de mirar-nos en els moments de debilitat i dubtes en el procés de reconstrucció de la personalitat valenciana”, ha afirmat Casanova.

Els autors han comptat en l’edició d’este llibre amb la col·laboració d’especialistes, com ara Federico Martínez-Roda, Antonio Atienza, Enric Balaguer, Lluís Roda, Rafael Roca, Josep Lluís Sirera, Adolf Piquer, Jordi Reig, Ferran Zurriaga, Vicent Pitarch, Abelard Saragossà, Jordi Colomina, Vicent Falomir, Ma del Carmen Agulló, Joan Pellicer, Antoni Laguna, Josep Lluís Marín, Josep Ballester, Alfons Vila, Carles Mulet, Faust Ripoll, Isidre Crespo, Xavier Ferré, Àlvar Monferrer, Antonio Vallés i Sebastià Albiol.

Vocabulari de noms de persona

La segona presentació ha servit per a donar a conéixer la nova edició del Vocabulari de noms de persona, amb 3.000 entrades de noms valencians, 700 més que en el treball anterior, amb la seua equivalència en castellà. L’objectiu d’este Vocabulari és ajudar els pares a triar el nom en valencià que volen donar als fills i facilitar la informació antroponímica pertinent als ciutadans que vulguen adoptar el nom en valencià que figura actualment en el Registre Civil

Els criteris del Vocabulari de noms de persona ha sigut acceptar qualsevol nom històric o actual, adaptat al valencià, incloent-hi les diferents variants formals: Bertomeu/Bartomeu, Abdó/Abdon, etc. En esta edició s’ha tingut en compte l’aprovació de la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, en què desapareix la prohibició de la consignació oficial d’hipocorístics. Per tant, s’hi han inclòs els noms familiars més comuns: Nelo, Quima o Ximo.

Finalment, esta publicació té caràcter normatiu i oficial, i els noms valencians que hi apareixen, i la seua equivalència en castellà, han de ser considerats com a correctes a l’efecte de la inscripció en el Registre Civil i de la seua utilització en tots els àmbits socials.

Comparteix

Icona de pantalla completa