Diari La Veu del País Valencià
Sis de cada deu valencians se senten discriminats pel govern espanyol

Els Pressupostos Generals de l’Estat de 2017 han aconseguit posar d’acord tots els grups parlamentaris que –tot i l’absència del PP en l’acte a les Corts de hui– van consensuar fa setmanes una moció en què denunciaven la marginació dels valencians en els comptes del govern espanyol d’enguany. Una sensació que no sols és comuna entre els polítics, sinó també en la gran majoria de ciutadans, que diuen ser conscients del maltracte que reben de l’Estat.

Segons un sondeig elaborat pel Bloc Nacionalista Valencià, al qual ha tingut accés Diari La Veu, sis de cada deu valencians asseguren sentir-se “discriminats” per les polítiques que practica el govern espanyol. En percentatge, el 61,1% dels enquestats diuen que sí que se senten discriminats, mentre que el 34,8% nega aquesta percepció.

L’estudi, elaborat per la filial valenciana de l’empresa GfK per mitjà d’una enquesta amb una mostra de 1.255 persones i un marge d’error de +/-2,77%, es va realitzar abans de conéixer el projecte de llei de pressupostos de l’Estat de 2017 i tot i així la percepció de la marginació del govern espanyol envers els valencians és prou elevada.

Per partits, els votants de Compromís són els que lideren aquest rànquing. Així, el 78,5% de les persones que donen suport a la coalició valenciana considera que el govern espanyol els discrimina i sols un 15% diu que no. En el cas del PSPV, el percentatge del ‘sí’ és del 73,2% enfront del 22,3% del ‘no’. El 61,9% de l’electorat de Podem respon que ‘sí’ i el 35,7 que ‘no’; mentre que el de Ciutadans respon un 52,4% que ‘sí’ i un 45,6% que ‘no’.

Font: Bloc

Els votants del PP són els únics que afirmen no estar marginats pel govern espanyol amb un 63,8% que aposten pel no i sols un 35% que creu que sí. Amb tot, aquesta resulta una xifra destacada, ja que més de 3 de cada 10 votants del PP creu que el govern estatal del seu partit no atén correctament les seues necessitats.

Defensa dels interessos valencians

Compromís se situa com el partit que millor defensa els interessos dels valencians per a quasi 4 de cada 10 enquestats. Segons les dades del sondeig que aquest dimarts han conegut la majoria de càrrecs orgànics del Bloc, el 37,8 per cent dels valencians consultats considera que Compromís és qui millor els defensa. En aquesta percepció el segueix el PP, amb el 15,3%; el PSPV, amb el 14,2%; Ciutadans, amb un 9,9%; i Podem, amb un 5%.

Font: Bloc

El percentatge de resposta per a Compromís suposa un avanç substancial respecte anys anteriors. En dos anys ha incrementat 15 punts aquest indicador, que el 2015 se situava en el 22,7%. En 2014 sols un 14,4% considerava que Compromís era l’opció política que millor defensava els interessos dels valencians i en el 2013 el percentatge baixava al 13,1%.

Font: Bloc

L’enquesta del Bloc també pregunta per altres qüestions relacionades amb la gestió dels seus consellers com és el cas de la implantació del Decret de Plurilingüisme dissenyat pel departament que dirigeix Vicent Marzà.

Comparteix

Icona de pantalla completa