Diari La Veu del País Valencià
L’Orquestra de València estrenarà una obra inèdita del mestre Serrano

L’Orquestra de València estrenarà una Missa de Glòria a 3 veus i cor de José Serrano dins de les activitats commemoratives de la formació simfònica al voltant del 9 d’Octubre. L’obra és completament inèdita i ha estat recuperada pel musicòleg valencià Ramon Ahulló.

Rere el projecte hi ha una investigació que aviat veurà la llum, ja que una institució valenciana està fent-se càrrec de l’edició. Ahulló va començar fa set anys a endinsar-se en l’obra del compositor de l’Himne Regional. Es va posar en contacte amb la néta de Serrano, Isaura Navarrete, qui li va facilitar l’accés als documents i arxius de què disposava. “Les biografies parlaven d’una peça religiosa que Serrano havia escrit de jove”, relata Ahulló a aquest diari. Entre els papers hi havia una Missa de la qual, el musicòleg de Sueca, només descobrí les particel·les manuscrites.

El següent pas era reconstruir i crear l’orquestració. “Col·locant les veus en el programa informàtic em vaig sorprendre”, apunta Ahulló, “la meua tesi es reafermava: Serrano tingué diferents etapes”. L’obra religiosa està datada entre el 1890 i 1891, indica l’investigador. El jove compositor havia estudiat amb el Patriarca, Salvador Giner, molt prolífic en obres religioses, però, a més, Serrano tenia un cosí rector que podia haver influït perquè componguera la missa. “L’any 1891 entrà al conservatori i ja no compongué cap obra religiosa”.

Es tracta d’una missa de glòria amb onze parts des del “Kírie” a l'”Agnus dei”, que sona a l’italianisme típic que s’emprava en altres formats com l’òpera i la sarsulea. “Les particel·les tenien errades, faltaven notes i algunes estaven equivocades”, cal recordar que es tracta d’una obra de joventut que Ahulló hagué de recompondre i orquestrar.

Després de presentar conjuntament amb el musicòleg Ramon Canut el projecte a l’Ajuntament de Sueca i al Palau de la Música, aquesta obra inèdita sonarà per primera vagada el dia 6 d’octubre al Palau, mentre que el dia 7 s’interpretarà al poble natal del mestre Serrano.

Comparteix

Icona de pantalla completa