Diari La Veu del País Valencià
Huit valencians, entre els finalistes dels Premis Max

El coreògraf i Premi Nacional de Dansa, Marcos Morau, la dramaturga Carme Portaceli, els actors Josep Manel Casany i Chema Cardeña, les companyies Maduixa i Wichita CO, el dissenyador Juanjo Llorens i la dramaturga Laia Cárdenas posen l’accent valencià en el llistat de finalistes dels Premis Max. Els huit valencians són candidats a endur-se el guardó que es lliurarà el proper 5 de juny al Palau de les Arts del cap i casal.

Tres dels nominats valencians opten al guardó per treballs produïts per companyies de fora del País Valencià com és el cas de Marcos Morau. El coreògraf d’Ontinyent és impulsor de la companyia resident a Barcelona, La Veronal. Morau és un dels artífex de la producció de dansa Oskara que compta amb set nominacions (millor espectacle de dansa, millor producció privada d’arts escèniques, millor disseny d’espai escènic, millor disseny de vestuari, millor disseny d’il·luminació, millor intèrpret masculí de dansa i millor elenc de dansa). La valenciana Carme Portaceli forma part de la producció catalana Només són dones,una producció que compta amb quatre nominacions (millor espectacle de teatre, millor autoria teatral, millor composició musical per a espectacle escènic i millor direcció d’escena). Les dues produccions competiran amb l’espectacle Caída del cielo amb quatre nominacions.

Per últim, Juanjo Llorens lluitarà per la distinció al millor disseny d’il·luminació pel seu treball en Hamlet, una coproducció de Kamikaze i la Companyia Nacional de Teatre Clàssic.

Els altres cinc valencians són actors, companyies o dramaturgs nominats per treballs creats al territori valencià, com és el cas dels actors Josep Manel Casany i Chema Cardeña. En el cas de Casany, opta al guardó de millor actor protagonista pel seu paper en Hamlet canalla de Manuel Molins (coproduïda pel Teatre Micalet i l’Institut Valencià de Cultura). Per la seua banda, Chema Cardeña opta al premi de millor actor de repartiment pel seu paper en Shakespeare a Berlín.

Pel que fa a companyies, Maduixa Teatre compta amb dos nominacions (millor espectacle de carrer i millor composició musical per a espectacle escènic) pel muntatge de Muliër. També està nominada a millor espectacle revelació Wichita CO pel muntatge A Espanya no la va a conéixer ni la mare que la va parir. El llistat de valencians el tanca Laia Cárdenas, nominada a millor autoria revelació per Síndrhomo.

Les Arts: taulell escènic valencià

El jurat d’aquesta edició dels Premis Max està presidit per Alfonso Plou i format per Pascual Carbonell, Marta Carrrasco, Norka Chiapusso, Mudit Grau, Susana Sanchez, Alicia Soto, Ana Fernández i Emmanuel Berruezo.

Fins a 112 espectacles dels 311 inscrits opten als guardons de les 23 categories del concurs que, a més a més, compten amb tres premis especials: Contribució a les Arts Escèniques, que recaurà en la Fundació Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro; el d’Honor, que s’anunciarà el proper 26 d’abril; i l’Aficionat, que es fallarà el 10 de maig.

Els guanyadors de la 20a edició dels Premis Max de les Arts Escèniques es donaran a conéixer en la gala que acollirà el Palau de les Arts, una celebració que com apuntava el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, servirà per a mostrar el potencial escènic que atresora el territori, que l’any passat marcà una fita històrica en aconseguir, els actors i companyies valencianes, fins a nou guardons.

Comparteix

Icona de pantalla completa