Diari La Veu del País Valencià
Rajoy declararà com a testimoni pel finançament il·legal del PP

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, haurà de declarar com a testimoni al judici del cas Gürtel. Així ho ha decidit el tribunal de l’Audiència Nacional presidit per Ángel Hurtado per 2 vots a 1. La decisió dels magistrats es pren contra el criteri de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. El ministeri públic considera que la prova testifical de Rajoy no és “ni útil ni necessària” i que seria “redundant” perquè l’existència de la caixa B del PP controlada per Luis Bárcenas “està suficientment acreditada”.

El també president del PP haurà de respondre sobre l’existència d’aquesta caixa B de la comptabilitat del partit, un document escrit a mà per Bàrcenas on consten les entrades i eixides de diners que no passaven per la comptabilitat oficial, no se sotmetien a cap control del Tribunal de Comptes i permetien, presumptament, un sobrefinançament del PP. Entre les eixides de diners hi ha possibles pagaments al mateix Rajoy, i altres líders del partit com Rodrigo Rato, Francisco Álvarez Cascos i Javier Arenas.

La fiscal Concepción Nicolás ha recordat que el testimoni de Rajoy es va descartar a l’inici de de la vista, al mes d’octubre, i que “res no ha canviat des d’aleshores”. També s’hi han oposat diverses defenses i l’advocat que representa el Partit Popular, personat a la causa com a partícip a títol lucratiu. El lletrat del PP n’ha sostingut la “improcedència” perquè la presència del president espanyol a l’estrada resultaria “pertorbadora” i contribuiria al “circ mediàtic”.

L’acusació popular, ADADE (Associació d’Advocats Demòcrates per Europa) havia demanat la compareixença del president del govern espanyol. La causa on ha de comparéixer Mariano Rajoy investiga les activitats de la trama Gürtel des del 1999 fins al 2005. Inclou 39 processats, entre ells l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, i el presumpte cap de la trama, Francisco Correa.

Comparteix

Icona de pantalla completa