Diari La Veu del País Valencià
Els valencians són els ciutadans de l’Estat que més dies de treball necessiten per a pagar el deute públic

El País Valencià necessita un total de 155 dies de treball per habitant a l’any per a pagar el seu deute autonòmic, segons l’Observatori de Deute de 2016 elaborat per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

L’estudi assenyala també que, a nivell estatal, el conjunt de les administracions públiques no aconseguirà fins a 2037 l’objectiu de deute públic del 60 per cent del PIB marcat per al 2020. L’informe constata que únicament el subsector de corporacions locals aconseguirà el valor de referència previst en la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera en 2020, mentre que l’agregat de les administracions públiques en l’escenari neutral de riscos no arribarà a l’objectiu de deute del 60 per cent del PIB fins a 2037.

L’organisme augura que a partir d’enguany les comunitats autònomes contribuïsquen lleugerament a la reducció de la ràtio de deute, encara que el major pes de l’ajust es concentra en l’administració general de l’Estat, especialment a partir de 2019. Donat l’estoc actual i les perspectives per als principals determinants del deute en els pròxims anys, l’únic subsector que es preveu que complirà abans de 2020 amb l’objectiu fixat en la disposició és el de corporacions locals, que ja ho va aconseguir l’any passat.

A nivell de comunitats autònomes, les millor situades són Madrid, Navarra i el País Basc, mentre que les que estarien més desviades del nivell de referència en 2020 són Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Castella-la Manxa, que continuarien necessitant destinar més de 70 dies de treball addicionals respecte al nivell de referència.

Comparteix

Icona de pantalla completa