Diari La Veu del País Valencià
El Consell activa la campanya #StopAlFoc per a intentar evitar 7 de cada 10 incendis

Gaudir d’un estiu sense grans incendis forestals. Aquest és el principal objectiu de la campanya de prevenció #StopAlFoc que ahir va presentar la Generalitat Valenciana i que té com a finalitat conscienciar la ciutadania de la importància del seu comportament en la natura per a evitar els incendis forestals.

Després d’una sèrie històrica de 4 anys de grans incendis que han arrasat milers d’hectàrees forestals del país –que es va iniciar amb el foc de Cortes de Pallars, el 2012, i que va acabar fa uns mesos a la Granadella, a Xàbia–, el Consell ha volgut avançar enguany la campanya contra incendis de les vacances de Pasqua amb l’objectiu “d’augmentar l’alerta, l’atenció i la cura” dels ciutadans davant l’augment de visitants a les zones rurals del territori.

Així, entre el Dijous Sant i el dilluns de Sant Vicent quedarà prohibit fer tot tipus de cremes agrícoles, però sí que es podrà fer foc a les àrees recreatives habilitades atès que molts valencians acudeixen a aquestes zones d’esplai durant les festes de Pasqua. Sols els dies en què hi haja alerta nivell 3 per risc d’incendi estarà també prohibit fer foc als paellers. La restricció total de fer foc serà a partir del 15 de maig i es prolongarà fins al 15 de setembre.

Al marge de les dates, en la presentació de la campanya, tant el president Ximo Puig com la consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, van voler transmetre la idea que l’actitud de les persones que en aquestes dates i a l’estiu gaudeixen de la natura “pot marcar la diferència” i propiciar que hi haja un incendi o no i, per aquesta raó, van demanar a la ciutadania cura perquè una “distracció” al bosc o a la muntanya no es convertisca en un incendi.

En aquest sentit, Puig va recordar que, dels 24 grans incendis que ha patit el País Valencià en el període 2001-2016, la mà de l’home ha estat darrere d’aproximadament 7 de cada 10. Alguns produïts per negligències i altres de manera intencionada. Per açò, la intenció del Consell amb la campanya #StopAlFoc és conscienciar de la importància de cuidar “el patrimoni natural” del país i poder disminuir considerablement els incendis provocats per negligències o per no fer cas de les prohibicions de fer foc en determinats llocs i èpoques de l’any.

Campanya comunicativa

Per a traslladar aquest missatge al conjunt de la societat valenciana, la Generalitat vol reeditar la campanya “comunicacional” #StopAlFoc ideada l’estiu passat. Un pla de comunicació que, com va explicar el president, va més enllà d’una simple “campanya publicitària”, ja que ha de comptar amb la complicitat dels mitjans per a treballar braç a braç i “plantejar estratègies pròpies” per a fer arribar el missatge de la prevenció d’incendis a la seua audiència.

La campanya s’iniciarà en Pasqua i es desenvoluparà per complet entre el 15 de maig i el 15 de setembre. / GENERALITAT

La campanya, que s’emetrà a través de premsa, falques de ràdio i mitjans audiovisuals, promourà hàbits i actituds responsables a través de dues vies: l’educació en els principis del medi ambient i la promoció de la col·laboració de la població en la prevenció d’incendis.

Increment de mitjans

La campanya de comunicació anirà acompanyada d’un increment dels elements de prevenció d’incendis. En aquest sentit, la Generalitat ha incrementat un 15% els recursos destinats a la lluita contra aquest tipus d’emergència, un percentatge que se suma al 20% ampliat durant 2016.

Segons va explicar la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, junt a la campanya #StopAlFoc, el Pla de Vigilància Preventiva forma part de les línies estratègiques de prevenció de la Generalitat, que “amb solament un increment del 2% de pressupost, però amb una optimització i redimensionament de l’operatiu i del grup de gestió, està dedicant un major esforç per a una major presència al territori”. En aquesta línia, la iniciativa antiincendis ha incorporat nous equips i unitats especialitzades, a més d’augmentar el període de vigilància d’alguns observatoris.

Comparteix

Icona de pantalla completa