Diari La Veu del País Valencià
Els 9 noms clau per al futur de la patronal valenciana

Establir una patronal d’abast valencià que fuja de l’inviable model provincial i visca de les quotes dels afiliats. Aquest és l’objectiu de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), que el 2 de març es va erigir com a patronal autonòmica en substitució de Cierval, en liquidació per la gestió de les provincials d’Alacant i Castelló.

La CEV ha topat amb l’oposició de Coepa, la patronal de la demarcació d’Alacant, presidida per Francisco Gómez. Coepa reclama un estatus diferenciat a canvi d’unir-se al projecte d’abast autonòmic de la patronal, però la nova organització no mantindrà quotes territorials, sinó que assignarà els vocals a partir de les quotes que pague cada soci.

Mentre la CEV, presidida per Salvador Navarro, intenta sumar Coepa, se succeeixen les incorporacions de patronals sectorials, que donen a l’organització autonòmica el múscul econòmic que necessita per a tirar endavant. No debades, la quota anual de cada vocalia és de 1.304 euros, el doble que fins ara.

En aquest procés per a consolidar una nova patronal autonòmica, més enllà del pes de les organitzacions sectorials, hi ha un element molt important: el factor humà. Navarro es recolza en pesos pesats de l’empresariat valencià, tant públicament com en privat. Aquests són els noms clau de la revolució patronal.

D’esquerra a dreta, Isidro Zarzoso, Néstor Pascual, Vicente Lafuente, Cristóbal Aguado, Francisco Corell, Miguel Burdeos, Guillermo Moreno, Antoni Mayor, i Marián Cano.

Isidro Zarzoso (Ascer)

L’empresari nascut a Onda presideix la patronal més potent de la demarcació de Castelló, Ascer, que el 10 de març va aprovar la seua incorporació a la CEV i es va convertir en el primer soci de la patronal autonòmica fora de la província de València. Zarzoso, conseller delegat de Realonda, es va posar al capdavant de la patronal del taulell el 2013 i el 2015 va revalidar el mandat. Ascer agrupa companyies com ara Porcelanosa, Pamesa Cerámica o Keraben.

Néstor Pascual (CEC)

A diferència del president de Coepa, que va excusar la seua assistència el dia de la posada de llarg de la patronal autonòmica, la provincial castellonenca sí que va enviar-hi un representant. És Néstor Pascual, el president interí encarregat de fer front a la difícil situació financera de l’organització, en concurs de creditors. Pascual també va convidar Navarro a explicar el projecte a la junta directiva. La turística Ashotur i l’associació de transportistes ACTM es mostren proclius a seguir els passos d’Ascer i integrar-se a la CEV.

Vicente Lafuente (Femeval)

El líder de la potent Federació d’Empreses del Metall és un soci clau de Navarro a la demarcació de València. Lafuente ha impulsat Confeindustria CV, la patronal de les empreses industrials, de la mà d’Ascer, Avecal (calcer), Ateval (tèxtil) i Fevama (moble). La iniciativa s’emmarca en la voluntat de la CEV de superar l’estructura provincial per a vertebrar organismes que abasten les empreses de tot el territori.

Cristóbal Aguado (AVA)

Malgrat el pes específic més modest de l’agricultura a l’organització patronal, el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors, Cristóbal Aguado, és un dels principals aliats de Navarro. El líder agrari va iniciar el 29 de març el seu sisé mandat sense cap mena de contestació interna. President de Compañía de Servicios Valencianos Agro i de Valenciana de Gestión Agraria, Aguado forma part de la junta directiva de la CEV i dóna suport sense matisos a la conversió en patronal autonòmica.

Francisco Corell (FVET)

Un altre dels grans suports de Navarro a la demarcació provincial de València és Francisco Corell, un dels quatre vicepresidents de la CEV. Corell presideix la Federació Valenciana de Empresaris del Transport i la Logística (FVET) i és conseller de l’Autoritat Portuària de València. Després de quaranta anys al capdavant de Grupo ESK, una companyia dedicada al transport de productes petroliers, l’empresari es prepara per a donar el relleu al seu fill, Francisco Corell Quiles.

Miguel Burdeos (Quimacova)

Miguel Burdeos, aliat de Navarro, és president de l’Associació d’Empreses Químiques de la Comunitat Valenciana (Quimacova) i vicepresident de la CEV en representació del sector químic. Burdeos presideix SPB, un interproveïdor de Mercadona dedicat a la fabricació de productes de neteja. Tindre al costat un grup industrial que abasteix la principal cadena de supermercats d’Espanya és un aval important per a la patronal autonòmica.

Guillermo Moreno (Fempa)

A la demarcació d’Alacant la CEV de seguida va trobar la complicitat de la Federació d’Empresaris del Metall de la Província d’Alacant (Fempa). El president d’aquesta patronal, Guillermo Moreno, va pactar amb Salvador Navarro no només sumar-se a la patronal autonòmica, sinó també formar part de la junta directiva. Fempa és crítica amb Coepa i fins i tot va aconseguir anul·lar els seus comptes dels exercicis 2006 i 2009.

Antoni Mayor (Hosbec)

La poderosa patronal hotelera Hosbec, amb seu a Benidorm, és un aliat imprescindible per a assegurar el futur de la CEV com a patronal autonòmica. El seu president, Antoni Mayor, a priori veu amb bons ulls el projecte de Navarro, però el frena l’oposició ferotge de Coepa, de la qual forma part. La junta directiva d’Hosbec ha aprovat formalitzar l’ingrés a la CEV, però cal que ho ratifique l’assemblea general que se celebrarà el 27 d’abril. L’organització creada a la Marina Baixa és un suport clau pel pes del turisme en l’economia valenciana.

Marián Cano (Avecal)

L’altra patronal sectorial de pes a la demarcació d’Alacant és l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calcer (Avecal) i la seua posició respecte al projecte de Navarro és similar a la d’Hosbec. La junta directiva de l’organització presidida per Marián Cano va aprovar el 5 d’abril associar-se a la CEV, però fins al juny no es convocarà l’assemblea en què es ratificarà aquesta unió. Un temps prudencial perquè la CEV acoste posicions a Coepa, de qui Avecal no es vol desvincular. Integrar el turisme i el calcer és clau perquè la patronal autonòmica represente les empreses alacantines.

Comparteix

Icona de pantalla completa