Diari La Veu del País Valencià
Més de 235.000 alumnes estudien en valencià
Europa Press / València

Els centres educatius tenen tres anys per a presentar el projecte, però el secretari autonòmic ha destacat que el 70% ja ho ha fet en el primer “voluntàriament i el 96% dels casos han demanat continuïtat”. En aquesta línia ha destacat que el 47% ha presentat un projecte lingüístic d’ensenyament en castellà, el 33% l’han demanat en valencià i el doble projecte ha estat sol·licitat pel 20% restant. A més, ha ressaltat que 38 centres educatius canvien de línia de castellà a valencià “i sols quatre de valencià a castellà”.

Carbonell ha respost així a la diputada socialista Vicenta Crespo que ha realitzat diverses preguntes sobre el Decret 127/12 de plurilingüisme al País Valencià d’ensenyament en castellà, valencià i anglés, que s’ha aprovat el mes d’agost passat del 2012.

Sobre el decret, la diputada socialista ha avisat que el Consell d’Europa, a través de la Carta Europea de les Llengües, “ha alertat de la insuficient oferta del valencià amb el nou decret” per la qual cosa ha preguntat al secretari autonòmic “si el Consell pot assegurar que el model no tindrà un impacte negatiu sobre una llengua minoritzada com és el valencià”.

Carbonell ha matisat que la carta europea fa referència a les llengües regionals i minoritàries “no a les minoritzades de les quals vosté parla, que ho són per la desprotecció dels poders públics i no és el cas del valencià”. A més, li ha recordat que en el curs 1995-96 el nombre d’alumnes en valencià era de 74.000 “i ara més de 235.000 alumnes l’estudien”.

Crespo ha manifestat que la Constitució declara el valencià patrimoni lingüístic “i ací comença el problema perquè vostés s’ho volen passar per l’arc del triomf”. “Aquest model de plurilingüisme ha tingut el rebuig de la comunitat educativa i no naix del consens com vostés diuen”, li ha recriminat.

La diputada li ha demanat al secretari autonòmic que “ha d’haver un reequilibri idiomàtic, com així ha dit Europa”. Per la qual cosa l’ha aconsellat que “modifique el decret perquè siga un sistema plurilingüe òptim. Cal fer-ho des d’una raó científica i no política com vostés fan, perquè estan posant en risc la competència lingüística dels xiquets en valencià amb aquest model”, ha assegurat.

Centres de música

Per la seua banda, el diputat socialista Juan Soto ha preguntat per l’assignació pressupostària per als centres de música per a 2013 i per “quant i quan” se’n dedicarà a aquestos centres, a més de liquidar el seu deute amb ells. “Estan a la vora del tancament, alguns d’ells”, ha avisat.

El secretari autonòmic ha recordat que en 2012 la Generalitat va destinar 3,4 milions d’euros a aquestos centres. Tot i això, en 2013 “no s’ha pogut mantenir i s’han pressupostat 1,4 milions d’euros”. La Generalitat “segueix apostant per la col·laboració pública privada i la intenció és recuperar l’impuls pressupostari en el futur per a aquestos centres de música”, ha comentat Carbonell.

La diputada de Compromís Mònica Oltra ha preguntat després per les beques per a llibres i per “on estan els 49 milions d’euros pressupostats per als cursos 2011-12 i 2012-13”. El secretari autonòmic ha indicat que durant el mes de setembre “s’han pagat 11,1 milions d’euros” corresponents a ajudes pendents del curs 2011-2012. Oltra ha insistit a preguntar “on està la resta i què han fet amb els diners”.

La diputada d’EUPV Marga Sanz ha preguntat per la situació de la coberta d’uralita al pati del CEIP Ciutat de Bolonya a València. El secretari autonòmic ha indicat que “s’ha signat la sol·licitud per a la substitució de la coberta sol·licitada en el seu moment per la direcció del centre”. De tota manera, ha recordat que la legislació actual “no permet la instal·lació d’aquest tipus de matèries, però no recull l’obligació de la retirada del fibrociment -uralita- que ja està instal·lat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa