Diari La Veu del País Valencià
El públic del Talia pagarà demà ‘allò que considere just’ quan acabe l’obra
EFE / València

Es tracta de la iniciativa ‘Nosaltres posem el teatre i tu el preu’, també anomenada ‘Paga el que consideres’, engegada pel Talia juntament amb la Unitat de Recerca en Economia de la Cultura de la Universitat de València.

Així serà l’espectador, una vegada finalitzada la representació, qui haurà de decidir el preu de l’entrada per a l’espectacle que acaba de visionar i, en funció de les seues percepcions, pagar en taquilla a l’eixida.

Argumenten que des del punt de vista de la demanda d’un consumidor individual, el preu més alt que està disposat a pagar és el punt just en el qual la utilitat (satisfacció, benestar, felicitat) proporcionada per un determinat consum o ús cultural és igual al valor del seu preu.

Per a cada consumidor aquest preu serà diferent donades les seues preferències i els seus nivells de renda, però també, segons el preu de l’oci alternatiu (el preu del futbol, d’un sopar o d’una sessió de massatge).

El problema, han assenyalat, és que en els béns culturals, per tractar-se de béns d’experiència (béns en els quals no és possible anticipar la seua utilitat abans de ser consumits), el preu anticipat “es converteix en una barrera d’entrada significativa, ja que l’usuari és reticent a arriscar-se”.

Amb aquesta experiència, la direcció del teatre busca “desactivar el paper del preu com a barrera d’entrada en una oferta de teatre i tractar que la seua expressió per part de l’assistent es convertisca en un procés deliberat de senyalització del valor”.

A més, el teatre té previst realitzar una sèrie de qüestionaris als espectadors per a conéixer els seus contextos socioculturals i poder obtenir la informació necessària per a observar quines variables determinen la seua disponibilitat a pagar.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el debat sobre el ‘preu de la cultura’ que s’ha obert en els últims anys, en els quals, en situació de tensions pressupostàries, el preu determina el llindar de viabilitat de l’oferta pública, així com l’abast i l’impacte de les barreres d’accés de determinats públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa