Diari La Veu del País Valencià
Som Energia aposta per una alternativa energètica neta a Benidorm
Els socis de la cooperativa Som Energia, Jorge García Veloso i Rita Sáchez Merchán, han presentat este divendres, al centre social José Llorca Llinares de Benidorm, les característiques d’aquesta cooperativa de energies renovables i totalment independent de les grans companyies elèctriques. D’aquesta manera, Som energia es mostra com a una alternativa per aconseguir la substitució del petroli, l’energia nuclear i altres fonts d’energia brutes per les renovables on els ciutadans puguen decidir directament què volen fer amb el seu subministrament elèctric.

Els conferenciants, a la xarrada organitzada per Compromís per Benidorm, han explicat que l’objectiu de Som Energia és generar una massa social en favor d’un model energètic 100% renovable, basat en l’eficiència energètica i la participació ciutadana, que evite l’oligopoli que controla actualment el subministrament elèctric al nostre país. Segons Veloso, el 80% de l’energia generada està en mans d’Endesa, Unión Fenosa i Iberdrola i el 90% de la seua comercialització pertany a les mateixes empreses.

En aquest sentit, els membres de la cooperativa, nascuda fa quatre anys a Girona amb 150 cooperativistes i que compta ja amb més de 17.000 persones, han alertat que en els últims huit anys la factura de la llum ha pujat un 189%.

Davant d’aquesta situació, Som Energia ha defensat que actualment el rebut és més barat que amb els subministradors elèctrics convencionals. Per a ser soci de la cooperativa cal pagar 100 euros (que tornarien en cas de deixar més tard la cooperativa) i amb cada soci es poden realitzar fins a cinc contractes a noms diferents.

El model de Som Energia compta amb 1400 socis a la Comunitat Valenciana (250 a la província d’Alacant) i té vigència a d’altres països europeus com Dinamarca, on s’espera que es tinga independència energètica amb les renovables a l’any 2050. Per això, Merchán ha indicat que l’objectiu de la cooperativa, que es basa en principis de l’Economia del Bé Comú i que finança els seus projectes mitjançant els socis i en menor part gràcies a la Banca Ètica, és aconseguir el balanç 0, és a dir, l’autoconsum que permeta l’abastiment propi i que, en cas de sobrar energia es puga revertir a la xarxa. Però com han indicat ambdós conferenciants, el govern més que potenciar això, té la intenció d’evitar-ho.

Compromís per Benidorm

photo

Comparteix

Icona de pantalla completa