Diari La Veu del País Valencià
L’Alcúdia – Campanya de vacunació contra la grip
MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL SOCIALISTA DEMANANT A L’EMPRESA GESTORA DEL DEPARTAMENT DE SALUT DE LA RIBERA I A LA CONSELLERIA DE SANITAT QUE ES TORNE A COMUNICAR PER CARTA ALS COL·LECTIUS AFECTATS LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ CONTRA LA GRIP

JOSEP LLUIS MILLO VALLÉS, Portaveu del Grup Municipal Socialista en este Ajuntament, presenta el Ple municipal, la MOCIÓ següent:

El pròxim 20 d’octubre comença la campanya anual de vacunació contra la grip, la qual s’adreça, fonamentalment, a les persones majors, a banda d’altres grups de risc com per exemple el personal sanitari.

Aquesta campanya tots els anys s’inicia amb un repte important, aconseguir que cada tardor augmente el percentatge de vacunats respecte a l’exercici anterior. Malauradament, segons les dades de la Societat Espanyola de Geriatria, des de l’any 2005 el percentatge de gent gran que es vacuna ha disminuït a l’estat espanyol des de poc més d’un 70% que ho va fer el 2005 fins tan sols un 54% que ho va fer l’any passat. A la Comunitat Valenciana eixe percentatge es quedà en un 52,8% dels majors vacunats.

Per tal que la població es consciencié de la importància de la vacunació és necessària una campanya activa que arribe al major número de ciutadans en la qual és fonamental la implicació de tots i totes. Dels propis majors que han de ser conscients dels beneficis de la vacunació, dels seus familiars que són els qui han de motivar-los en molts casos i dels responsables de salut pública pel que fa a promoure polítiques actives de conscienciació.

Ja fa més de 15 anys, l’Ajuntament i el Centre de Salut de l’Alcúdia iniciaren una campanya de comunicació a la gent gran, mitjançant la qual el Centre assignava unes quotes diàries de gent que podia ser vacunar-se i l’Ajuntament remetia als majors de 64 anys una carta indicant-los el dia en que podien acudir per rebre l’esmentada vacuna. L’Ajuntament de l’Alcúdia es feia càrrec de la logística de la comunicació i el Centre de Salut organitzava un calendari còmode i eficaç que minimitzava les cues i la saturació de les consultes dels metges per gent gran que sols volia que li feren el volant per vacunar-se.

Amb el pas dels anys i la implantació de les noves tecnologies el propi Centre de Salut va assumir la gestió completa de les citacions i vacunacions, remetent cada tardor cartes personalitzades als veïns i veïnes convidant-los a vacunar-se en el dia i hora que corresponia.

Aquest sistema ha estat en funcionament fins l’any 2013, consolidant-se com una via eficaç de comunicació fins el punt que la gent gran de l’Alcúdia esperava cada octubre l’arribada de la seua carta per acudir puntualment a rebre la vacunació.

Desafortunadament, aquest any 2014, l’empresa privada que gestiona l’atenció sanitària a la nostra comarca ha deixat de remetre les cartes personalitzades i es limita a avisar simplement amb un missatge SMS a les persones majors del dia i hora en què els correspon rebre la seua vacuna. Aquest canvi es justifica amb l’argument que és el mateix sistema que s’utilitza a altres àrees de salut de la Comunitat Valenciana.

L’esmentat SMS diu literalment: “Campaña Vacunaciòn Gripe 2014. Acuda a vacunarse a su centro de salud el dìa DD/MM/2014 a la HH:MM h. Es necesario presentar su tarjeta SIP. Dep. Salud LA RIBERA”.

No cal dir que qualsevol persona que reba aquest missatge sense cap avís previ es quedarà com a mínim sorpresa i, si qui el rep és una persona major, el percentatge dels qui no el comprenen segurament serà prou alt.

A més a més, el sistema de comunicació via missatge SMS comporta que aquells que no disposen de telèfon mòbil no puguen rebre la seua citació. Fins i tot, encara que disposen de telèfon mòbil, en molts casos i per tractar-se d’un col·lectiu que inclou persones d’avançada edat, és probable que ni tan sols se n’adonen que han rebut un SMS, o que no sàpiguen fer les mínimes actuacions mecàniques necessàries per a poder-lo obrir, o inclús que no siguen capaços d’interpretar-lo adequadament i, per tant, no sàpiguen que han sigut convidats a rebre la vacuna amb un horari concret.

I no només això, hi ha casos com matrimonis on sols un dels membres de la parella té accés habitual al telèfon i, per tant, només un dels dos rebrà la citació, amb les confusions, errors i omissions que poden generar-se. I també hi ha altres casos en què el número de telèfon mòbil que s’ha facilitat a l’Hospital de la Ribera és d’algun fill, sent aquest el que rep una cita que no li correspon i que potser no sàpiga si és per a ell o per a qui és, ja que en l’esmentat SMS no figura a qui va adreçat.

Òbviament, aquest canvi suposa un pas enrere important en la tasca que s’havia encetat fa ja molts anys i la justificació que utilitza l’Hospital de la Ribera no pot rebre altre qualificatiu que patètica si no fos pel fet que estem parlant d’un assumpte molt seriós. Perquè, enlloc de mantindre un sistema més personal i probablement més efectiu que a altres àrees, s’opta per deixar-lo perdre, tot i ja estava acostumada la població, substituint-lo per un altre que, pels motius exposats anteriorment, va a suposar necessàriament una important pèrdua d’eficàcia i, per tant, una disminució del percentatge de població que va a ser vacunada.

També resulta incomprensible aquest canvi si és analitzat des d’un criteri estrictament econòmic, perspectiva que malauradament impregna tota la visió de la salut pública que es té a la nostra Àrea, ja que resulta més que evident que és més barat enviar una carta i augmentar el percentatge de vacunació que tindre després un possible ingrés hospitalari. No ha d’oblidar-se que un sol ingrés hospitalari d’una persona per una falta de vacunació en el moment oportú possiblement siga més car que tota una campanya de comunicació a través del correu ordinari. I això sense tindre en compte que, lamentablement, una persona major no vacunada potser acabe sent part del centenar de morts que provoca la grip cada any a la Comunitat Valenciana.

I no només això, la confusió que aquest canvi suposarà als nostres centres de salut potser monumental. Gent i més gent que no sap quan té que vacunar-se acudint al seu centre per preguntar quan li toca i fent cues per esperar el seu torn o telefonant insistentment per a obtenir una informació completa. És a dir, més malbaratament de recursos humans i econòmics.

El resultat serà que, probablement, cada Centre de Salut tindrà que solucionar la seua papereta com puga i pot acabar decidint vacunar a la gent gran a “destall”, sense cita prèvia, o es saturarà l’agenda dels metges per tal que aquests expedeixen el corresponent volant, amb les conseqüències evidents pel que fa als retards a l’hora de donar cita a la resta de malalts. Tot això és pot definir amb un terme: caos.

Ja per últim, el canvi de procediment suposa tirar per terra el treball de vora dos dècades d’Ajuntaments i Centres de Salut, atès que ambdós han perdut la capacitat de dur a terme qualsevol tipus d’iniciativa pel seu compte. I, al final de tot, es disminuirà en lloc d’augmentar el percentatge de gent que es vacuna. Res més lluny dels reptes que comentàvem al principi.

És per això que es proposen els següents acords:

PRIMER.- Demanar a l’empresa gestora de l’Àrea de Salut n. 10, la Ribera, on es troba enclavat el Centre de Salut de l’Alcúdia, que comunique les citacions per a vacunar-se contra la grip a les persones majors a través d’una carta adreçada al seu domicili on conste el seu nom i cognoms, número de SIP i dia i hora en què han d’acudir al seu centre de salut, tal i com s’havia fet fins l’any 2013, fet que pot ser simultani amb la comunicació via SMS que s’ha dut a terme enguany.
SEGON.- Demanar a la Conselleria de Sanitat que inste a l’empresa de l’Àrea de Salut 10 que reprenga per aquest any les tasques de fer citacions per a vacunar-se contra la grip a les persones majors a través d’una carta on conste el seu nom i cognoms, número de SIP i dia i hora en què han d’acudir al seu centre de salut.
TERCER.- Demanar a la Conselleria de Sanitat que extenga el model de comunicació citacions per a vacunar-se contra la grip a les persones majors via carta personalitzada a les altres àrees de salut de la Comunitat Valenciana.
QUART.- Demanar a la Conselleria de Sanitat i a l’empresa gestora de l’Àrea de Salut 10 que duguen una campanya informativa detallada i massiva adreçada a tota la població on s’informe dels avantatges de la vacunació contra la grip.
CINQUÈ.- Notificar aquest acord al president de la Generalitat, al Conseller de Sanitat, al Comissionat de la Conselleria de Sanitat en l’Hospital de la Ribera i els seus centres dependents, a l’empresa gestora de l’Àrea de Salut 10, la Ribera, als grups de les Corts Valencianes, al Síndic de Greuges de la Generalitat Valenciana i a la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de la Ribera.

PSPV l’Alcúdia

Comparteix

Icona de pantalla completa