Diari La Veu del País Valencià
‘La Xarxa de Solidaritat Popular’ naix per a substituir la caritat per la solidaritat
La Marea / Eduardo Muriel / Madrid

En 2013, la situació no és la mateixa, però per a molts existeix una emergència que exigeix la necessitat de tornar a trenar xarxes de solidaritat que enfronten les conseqüències d’una crisi que està accentuant la desigualtat a ritmes accelerats. Aquesta és la idea que han defensat el diputat en el Congrés Alberto Garzón (IU) i la diputada en Les Corts Valencianes Esther López Barceló (Esquerra Unida del País Valencià) durant la presentació aquest dimecres de ‘La Xarxa de Solidaritat Popular’ a la parròquia San Carlos Borromeo, al barri madrileny de Vallecas.

“Estem davant una situació de crisi que no és nova, és una repetició de la història”, ha recordat Garzón davant una parròquia abarrotada. “El capitalisme és un sistema famolenc que expandeix misèria i desigualtat mentre obri una bretxa sota els més rics”, ha assegurat el també economista, per la qual cosa ha posat l’accent en la ‘urgència’ d’una organització d’aquest tipus.

‘La Xarxa de Solidaritat Popular’ naix amb un caràcter assembleari i motivat per una ‘necessitat social’, però també amb la pretensió d’acumular forces per a enfrontar ideològicament els dogmes neoliberals. “Els treballadors sempre han reaccionat per a protegir-se”, ha ressaltat Garzón, després de fets que han cridat l’atenció sobre experiències que s’estan desenvolupant a tot el país, com la labor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

El diputat també ha aprofundit sobre el caràcter que ha de tenir aquesta xarxa. “La resistència és açò, una ‘Red de Solidaridad Popular’. Allí on l’estenem, no serà necessària la caritat. La caritat és donar, la solidaritat és compartir”, ha desenvolupat.

Del Socorro Rojo a la PAH

En el mateix sentit, Esther López ha remarcat que l’esquerra “està obligada a cercar la solució als problemes”. I ha posat com a antecedent principal al Socorro Rojo Internacional, però també ha destacat a la PAH i la seua ‘obra social’, que consisteix a ocupar cases buides de bancs per a reallotjar famílies, com a referent actual.

“Hem de crear aquestes experiències perquè ningú es quede en el camí, davant el neoliberalisme, que s’imposa a sang i foc perquè és un dogma”, ha sostingut. I ha insistit a presentar la xarxa com un germen de poder popular: “El capitalisme es va imposar fent fallida l’ajuda mútua, reconstruïm-la”.

‘La Xarxa de Solidaritat Popular’ tindrà quatre eixos d’actuació bàsics: sobirania alimentària, sanitat universal, orientació jurídica i educació pública. D’aquests eixiran iniciatives concretes segons el barri, des de grups de consum fins a bancs de temps, passant per bancs d’aliments, de medicaments, de material escolar, assessories sanitàries, programes de ‘defensa contra la repressió’ -multes, denúncies- o activitats de difusió.

Comparteix

Icona de pantalla completa