Diari La Veu del País Valencià
60 plataformes d’afectats per la hipoteca celebren a València la seua assemblea estatal
EFE / València

Així ho ha assegurat Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), a València, on hui se celebra una assemblea en la qual participen més de 60 plataformes de tot l’Estat per a valorar la situació i debatre les línies d’acció conjunta en el futur.

Ada Colau ha manifestat als periodistes que els ‘escratxes’ van ser “un tipus d’acció que vam fer servir en un moment puntual de la tramitació parlamentària d’una llei” per a “visibilizar la impotència ciutadana perquè el Govern del PP ens havia donat l’esquena”.

“Però finalitzada la tramitació, ara mateix la campanya s’ha acabat”, ha assenyalat Colau, qui no obstant açò, ha indicat que és “un tipus d’acció que no descartem recuperar en el futur si ho veiem oportú”.

Per la seua banda, Rafael Mayoral, de la PAH de Madrid, ha assegurat que la “llei Frankenstein que ens han plantejat no resol els problemes” i ha advertit que els afectats per les hipoteques “continuaran les mobilitzacions i cada vegada de forma més contundent”.

Segons Colau, durant l’assemblea s’ha destacat el “sobreesforç” realitzat per les plataformes durant els últims mesos per a recollir un milió i mig de signatures per a la Iniciativa Legislativa Popular i realitzar una campanya de ‘escratxes’ que ha qualificat de “èxit total”.

També ha destacat la “fortalesa” d’un moviment que va començar fa més de quatre anys a Barcelona “com una petita experiència” i ara “veiem que ha crescut més que mai, ja que compta amb més de 160 plataformes en tot l’Estat.”

Segons Colau, “quan vam començar era impensable creure que pararíem més de 700 desnonaments. A més, hem aconseguit negociar centenars de dacions en pagament i de lloguers socials i les plataformes s’estan constituint com un lloc de suport mutu entre ciutadans”.

Per la seua banda, Mayoral ha destacat que la trobada celebrada hui demostra que el moviment “està madur” i encara que ha assenyalat que creuen que la solució no serà judicial, les PAH estaran “donant també la batalla judicial”.

“En el regne d’Espanya s’estan violant sistemàticament els drets humans de les persones amb un procediment d’execució hipotecària”, ha assenyalat Rafael Mayoral.

Rosana Montalbán, de les PAH de València, ha fet una crida als ciutadans perquè seguisquen “acostant-se a aquests espais de rebel·lia i reivindicació, a la dignitat i deixen de banda la por. No som criminals, els criminals estan en l’altre costat”.

Preguntada per les crítiques del Govern al premi que el Parlament Europeu ha atorgat a la PAH, Ada Colau ha assegurat que el PP “una vegada més està fent el ridícul, no solament a l’Estat espanyol, sinó a nivell internacional”.

“Està posant en evidència que per cedir una vegada més a les entitats financeres s’ha quedat completament sol a l’Estat espanyol, on tothom està en contra d’una llei que no solament és il·legal, sinó inútil i no resoldrà el problema”.

Colau ha explicat que a nivell europeu s’acaba d’aprovar un informe on “s’ha ratificat la necessitat” de les demandes de mínims que reivindiquen les PAH, com la dació en pagament, la moratòria de desnonaments i el lloguer social.

“Mentre a Europa es reconeix la labor titànica de la ciutadania en defensa dels drets, ací el PP intenta una altra vegada eixa basta estratègia d’intentar criminalitzar les víctimes, i barrejar el debat dels desnonaments amb coses tan greus com el terrorisme i el nazisme”, ha agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa