Diari La Veu del País Valencià
El sector de la dependència està a la vora de la fallida
EFE / València

Solament el passat any van tancar 400 centres privats d’atenció als dependents, la qual cosa suposa “més d’un al dia” i un nombre que “va en augment”, ha denunciat Echevarría.

Les autonomies que estan, segons aquest responsable, “al capdavant del desastre” són el País Valencià, Castella-la Manxa i Andalusia. El president de la FED ha participat hui a València en una jornada sobre la rehabilitació psicosocial en centres sociosanitaris de salut mental, organitzada per la Comissió de Salut Mental i Discapacitat d’AERTE al País Valencià.

“Nosaltres col·laborem amb l’Administració en tots els sentits, fem estudis tècnics amb beneficis no solament per als usuaris, però no som correspostos”, ha lamentat. En la seua opinió, l’Administració central i les autonòmiques “podrien retallar en altres serveis que no són essencials”, com “rotondes o proves de Fórmula 1”, i ha alertat que estalviar en dependència “generarà més despeses sanitàries i metges”.

Ha recordat que l’assistència a la dependència “té retorn positiu per a la societat”, ja que per cada euro invertit “un euro i mig retorna a l’Administració” a través de la Seguretat Social i impostos.

Malgrat açò, ha denunciat, “les empreses d’atenció a dependents, després de més de 16.000 milions d’inversió solament en centres residencials, estan a la vora de la fallida”. En l’Estat espanyol hi ha 330.000 places en residències privades, de les quals 60.000 estan buides; al seu judici, cap empresa pot sostenir el 25% de desocupació.

En el cas del País Valencià, ha advertit, els retards en els pagaments es demoren ja un any i estan provocant l’impagament a proveïdors i d’impostos, així com retards en les nòmines.

El president de la FED ha considerat que les Administracions tenen la “obligació” de prendre mesures i “deixar d’escudar-se en la crisi”, ja que estan posant tant als usuaris com als centres d’atenció a dependents (que empren a més de 300.000 treballadors) en una situació de “inviabilitat”.

Echevarría ha alertat també que prop de 220.000 persones, amb dret reconegut, es troben en llista d’espera per a rebre les prestacions “i poden morir, per la qual cosa necessiten atenció hui”.

STEPV-Iv dóna suport a una nova protesta del sector de discapacitats

Aquest matí, representants d’Intersindical Valenciana han donat suport als familiars, persones usuàries i treballadors i treballadores de centres amb persones amb discapacitat intel·lectual, concentrades davant de la Conselleria d’Hisenda. El sector continua mobilitzat en rebuig a les mesures d’ajust i de pressió que l’actual política del govern valencià esta realitzant.

Les organitzacions reclamen el pagament als centres Especials de Treball que depenen de la Conselleria de Treball, als col·legis específics d’Educació Especial (dependents de la Conselleria d’Educació) i l’agilitat en el pagament a tots els centres, l’increment de les ajudes a les persones amb dependència, que s’aturen les revisions a la baixa de les situacions de dependència, que es retire el decret de copagament en medicaments i productes ortoprotèsics, i també l’increment del 10% lineal retallat als centres aquest any amb l’excusa que la llei exigeix un copagament.

Comparteix

Icona de pantalla completa