Diari La Veu del País Valencià
Ecologistes en Acció denuncia l’absència de xifres de gestió de residus al País Valencià
RedactaVeu / EP / València

Ecologistes en Acció ha presentat les seues observacions al document previ a la modificació del Pla Integral de Residus del País Valencià (PIR) aprovat en 2013, arran de la consulta pública promoguda al febrer per la Direcció General de Qualitat Ambiental, on destaca que és necessari modificar-lo per a adaptar-lo a la normativa estatal i europea.

Segons el parer dels ecologistes, la modificació és una “oportunitat” per a “millorar el sistema de gestió de residus urbans” al nostre territori, i han sol·licitat la implantació de mesures “urgents” per a poder complir amb els objectius estatals i europeus, especialment, en la gestió de la matèria orgànica, la limitació de l’ús dels abocadors i incineradores i la implantació d’impostos ambientals.

Segons l’entitat ecologista, “en l’actualitat no hi ha estudis públics ni estadístiques oficials sobre la gestió de residus al País Valencià, per la qual cosa es fa difícil analitzar el grau de compliment del Pla vigent”. No obstant açò, han subratllat que s’incompleixen “objectius claus”.

En aquesta línia, han apuntat que no hi ha recollida diferenciada en origen de la matèria orgànica, malgrat l’obligatorietat establida des del 2009 en la majoria dels Plans Zonals per als grans productors, i més tard a tots els ciutadans.

Taxa de rebuig en abocador del 80% i recuperacions de materials del 3,5%

Aquest fet provoca que les plantes de Tractament Mecànic Biològic (TMB) que reben els contenidors amb les escombraries barrejades, “tenen una taxa de rebuig en abocador propera al 80 per cent, encara que no haurien de superar el 44% segons el vigent PIR”. A més, afig que les recuperacions de materials són “molt baixes”, vora el 3,5%, tot i que el PIR estableix un mínim del 9%.

Segons Ecologistes en Acció, amb el sistema actual de gestió de residus amb una alta participació de l’abocament, per no separar en origen la matèria orgànica i la baixissíma eficiència de les Plantes TMB, “no es reduirà el gran impacte que té per al Medi Ambient la generació i tractaments dels residus urbans, i no podran complir-se els objectius estatals (Pla Estatal Marc) i europeus (paquet d’Economia Circular) per a 2020 i 2030 d’abocar com a màxim el 35% i el 10% dels residus generats, i de preparació de la reutilització i reciclatge del 50% en 2020 (Directiva Marc de Residus)”.

Per a minimitzar el gran impacte ambiental d’aquest sistema, l’organització creu que s’hauria de generalitzar la recollida en origen de la matèria orgànica per a convertir-la en fertilitzants, i un compost de qualitat per a tancar el cercle i que torne a la terra. I consideren que la recollida selectiva de la matèria orgànica “no s’hauria de deixar en mans de la voluntarietat de cadascun dels Ajuntaments, tal com es fa ara”.

Açò, i la implantació prevista per al 2018 del sistema de tornada d’envasos, “augmentarà les taxes de recuperació de materials i permetrà el desenvolupament de l’economia circular”, han apuntat. Igualment, deixen notar que el document sotmès a consulta “no aborda clarament la necessària implantació de mesures per a canviar radicalment el sistema de gestió dels residus”.

Per a Ecologistes en Acció, “s’haurien de promoure autèntiques polítiques de reciclatge i eliminar la incineració de residus en cimenteres o altres instal·lacions industrials, a més de prohibir la incineració de residus perillosos”. A més, advoquen per la implantació d’una fiscalitat ambiental a l’abocament i incineració de residus, com recomana la Comissió Europea, “per a prioritzar els mètodes de gestió dels residus que es troben en els primers graons del principi de jerarquia (reducció en la generació, reutilització, recuperació i reciclatge) i penalitzar els mètodes que es troben en els últims graons (incineració i abocament)”.

Comparteix

Icona de pantalla completa