Diari La Veu del País Valencià
Anirà a la presó l’exconsellera Milagrosa Martínez per Gürtel?

RedactaVeu / EP / València.

Milagrosa Martínez i Angélica Such, dos exconselleres de Turisme del Govern valencià de l’època de Francisco Camps, exalts càrrecs de l’Administració i els presumptes capitosts de la trama Gürtel, sabran aquest divendres si són condemnats per falsejar contractes de la fira de turisme Fitur.

Es tracta de la peça 3 del cas Gürtel, relativa a suposades irregularitats en contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009, que va asseure en el banc dels acusats al març de 2015 –la vista es va perllongar un any– un total de 13 persones.

Aquests 13 acusats hauran d’acudir el divendres al TSJ valencià a partir de les 9 hores per a conèixer la decisió del tribunal que els ha jutjat per delictes de prevaricació administrativa, suborn, malversació de cabals públics, frau a l’Administració, falsedat en document oficial, tràfic d’influències, ús d’informació privilegiada i infidelitat en la custòdia de documents.

Els acusats són: Milagrosa Martínez –qui s’enfronta a 11 anys de presó i 34 d’inhabilitació–; Angélica Such –la Fiscalia li demana nou anys d’inhabilitació–; el excap de Gabinet de la primera d’elles, Rafael Betoret –se sol·liciten 11 anys de presó i 28 d’inhabilitació–; Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’AVT, per a qui demanen 11 anys de presó i 26 d’inhabilitació; i Jorge Guarro, cap del servei de Promoció de l’agència, que s’enfronta a set anys de presó i 23 d’inhabilitació.

Així mateix, es van asseure a la banqueta Ana Grau, coordinadora de fires en l’AVT, que s’enfronta a set anys de presó i 19 d’inhabilitació; Juan Bover, cap de servei d’Infraestructures Turístiques de la Generalitat, per a qui demanen set anys d’inhabilitació; els presumptes capitosts de la trama Álvaro Pérez –10 anys de presó i 23 d’inhabilitació–, Pablo Crespo –11 anys i mig de presó i 23 d’inhabilitació–, Francisco Correa –10 anys de presó i 23 d’inhabilitació–, i Cándido Herrero –sis anys i mig de presó i 10 d’inhabilitació–; Isabel Jordán, exadministradora de diverses empreses de la suposada trama, per a qui la fiscal demana sis anys i tres mesos de presó, i 10 d’inhabilitació; i Mónica Magariños, exempleada de les mateixes entitats, per a qui demanen quatre anys i nou mesos de presó, i 10 anys d’inhabilitació.

Banqueta dels acusats del judici de Fitur.

Als acusats se’ls va imputar en concret per adjudicacions realitzades per l’AVT, entitat publica de la Generalitat, a la mercantil Orange Market –i altres societats vinculades–, que s’encarregava d’organitzar i realitzar la major part d’actes del PPCV.

Així, empreses de la presumpta trama van aconseguir els contractes de Fitur de 2005 a 2007, quan era consellera Milagrosa Martínez; i els de 2008 a 2009, quan ho era Angélica Such. Al costat d’aquests contractes, també se’n van pactar d’altres com Ifema, altres quatre fires més –TCV Valencia, Expovacaciones Bilbao, STIC Barcelona i Intur Valladolid–; Exporural; i adjudicacions de les Conselleries de Territori i Habitatge i Infraestructures i Transports en ocasió de la contractació del disseny i muntatge de sengles estands en Fitur 2005 a societats vinculades a Orange Market.

Es tracta de la primera peça de Gürtel que va arribar a judici –en total, hi ha sis i la resta s’instrueixen/jutgen a Madrid– al març de 2015 després de quatre anys de recerques. El judici va quedar vist per a sentència a l’abril 2016 –després de més de 65 sessions programades al llarg d’un any– i es coneixerà la resolució quasi 10 mesos després.

Comparteix

Icona de pantalla completa