Diari La Veu del País Valencià
Algemesí celebra el V aniversari d’una marca UNESCO encara per ‘explotar’

Sixto Ferrero / Algemesí.

El passat 28 de novembre, el Consell Valencià de Cultura celebrava la seua sessió plenària a la casa del poble d’Algemesí (la Ribera Alta) per a, d’alguna manera, palesar el suport de l’ens consultiu a la declaració de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, com a Patrimoni Cultural Immaterial de La Humanitat, declarat per la UNESCO ara fa cinc anys.

D’aquesta manera, la vila tractarà de reviure la processó del 7 i 8 de setembre aquest dijous, 8 de desembre, “no de la mateixa manera com ho viu el poble eixos dies, perquè és impossible, però sí el més aproximat possible” explica Julio Blasco, director del Museu de la Festa d’Algemesí.

La declaració del 2011 “se li donà al poble d’Algemesí per la implicació social de tot un poble en la conservació, perpetuació i transmissió de les seues tradicions durant segles” recorda Blasco, qui apunta que quan la UNESCO concedeix aquest tipus de distinció és “perquè és una festa pura que no s’ha desvirtuat”.

No obstant això, poc temps després de la declaració de 2011, a poc a poc augmentaren les veus que criticaven que la Festa es massificaria, es desvirtuaria i que d’alguna manera el “tot val per al turisme” acabaria per ensorrar-la. La realitat ens diu que la Festa “atrau turisme” reconeix Blasco, però “no es pot desvirtuar ni adaptar de cara al turisme, sinó que ha de ser com és sempre, que per això la UNESCO ho declarà Patrimoni, i en eixe sentit, el poble i la Festa estan complint els requisits”. Però, per altra banda, des del Museu de la Festa, la “cara” d’aquesta tradició “durant els 365 dies de l’any”, apunten que al poble “l’administració local no ha acabat d’assumir la força que té la marca UNESCO”.

Per una banda, la declaració “ha carregat de responsabilitats la gent que participa i el poble mateix, perquè d’un patrimoni local ha passat a ser universal, i això dóna responsabilitat”, una gent que, com afegeix Blasco, “ha sigut molt responsable durant molts anys”, prova d’això és “que la festa s’ha mantingut” i recuperat en moments en què semblava que s’extingiria.

Senyal ubicada recentment a l’entrada d’Algemesí.

Però, per altra banda, l’administració local, encapçalada des del canvi polític pel PSPV i EUPV, “no acaba d’entendre que la marca UNESCO és una marca molt important i no li se li està donant el valor que té”, que “no consisteix en adaptar el dia 7 i 8 de setembre al turisme”, ja que aquests dos dies la Festa “ha de ser com sempre”, però allò que “sí cal fer és, adaptar el poble i les instal·lacions a un turisme cultural que ens ve durant tot l’any”.

Segons les dades del Museu de la Festa, l’any de la declaració en 2011, Algemesí rebia 11.000 visitants al llarg de l’any i atrets pel Museu, “la cara del poble i la festa”. Mentre que en 2014, han rebut 24.000 visitants durant tot l’any, sobrepassant el doble de visites en cinc anys, ara mateix “hem passat d’una ciutat que no era turística a ser-ho, gràcies a la marca UNESCO, però cal millorar l’oferta turística cultural, gastronòmica i museística”.

Per això, en aquest sentit apunta que “cal una millora en la infraestructura del Museu, que ara està digne però no a l’altura, i cal creure’s-ho els 365 dies de l’any”, apunta Blasco qui argumenta que, ara per ara, “hi ha molt de turisme que arriba a València i ve al Museu, a la Basílica, dina al poble” i ho fan quan no és ni el 7 ni el 8 de setembre, però això, insisteix, “cal que l’administració s’ho crega” i que s’enceten mesures que passen per “adaptar la basílica a una museïtzació, coordinar l’oferta de restauració del poble, perquè eixa marca UNESCO es veja patent en els comerços del poble”. D’aquesta manera, “una persona en febrer, abril o desembre pot notar la presència del patrimoni, de la marca UNESCO” al llarg de l’any i més quan “això no és costós de fer, sinó d’anar per feina”.

Senyal ubicada recentment a l’entrada d’Algemesí.

Unes mesures però, que des del Meseu de la Festa d’Algemesí asseguren “s’han traslladat a altres patrimonis perquè s’apliquen”, igualment “com s’han transmès a l’administració local”, i en aquest sentit, “Ribó i Fuset ho van explicar fa uns dies”, en rebre la declaració de Patrimoni, que “cal treballar el patrimoni al llarg de l’any. Algemesí “no ha d’estar preparat per al 7 i 8”, perquè aquest dies “no cap més gent als carrers, això és un error”.

“En el museu ho vivim cada dia, on la gent que ve de fora es queda impressionada, però ens ho hem de creure, que hi ha un interès internacional per la festa i que des del museu sovint no podem arribar a cobrir-ho materialment”, es lamenta. “Tenim una marca UNESCO que hem d’explotar de manera sostenible al llarg de l’any” i després, “que vinga més o menys gent el 7 i 8 de setembre és secundari”. El Museu de la Festa compta amb una exposició “discreta” però“que arriba a la gent” i per això, l’antic convent de Sant Vicent, “s’ha de convertir en unes instal·lacions que durant l’any siguen un focus”, ja que ara mateix amb una demanda creixent, “hi ha determinats productes que no es poden llançar per falta de personal, on el món escolar el podríem tindre tots els dies ací”. Blasco va més enllà al voltant de les possibilitats de la marca UNESCO, i diu que a Algemesí “tenim una joia infrautilitzada”, ja que donada la ubicació i la història, “podríem ampliar-ho per ensenyar les tradicions valencianes, ja que estem en una zona d’arròs i taronja”, i des del Museu “es podrien acollir i fer eixides i explicar el patrimoni tradicional”, però aquestes propostes “no se les prenen ni se’ns pren seriosament”, per això apel·la al fet que “cal que el poble s’ho crega més”.

La processó extraordinària dia 8 de desembre

Aquest dijous es podrà veure la processó igual com la que té lloc el dia 8 de setembre, de nit i de volta general, amb tots els rituals, però “de la manera amb què el poble ho viu serà difícil, encara que es tractarà de traslladar i molts rituals comptaran amb la gent que podrà participar”. No obstant això, apunten que des del Museu els darrers dies “hem notat interès per vindre a veure-la”, encara que només “serà una pinzellada del que és”.

Des del Museu es mostren amplament agraïts a la basílica i al patronat perquè la processó eixirà del Museu per primera vegada en la història, i els balls entraran per una porta secundària i marxaran cap al c/ Muntanya. “Això sí la farà única” adverteix el director del museu, ja que “serà única de veure la processó de dia passar per un carrer ample” com és el de la Muntanya, i com entrarà a la Basílica.

A les 10h hi ha prevista una missa i a les 11h començaran a entrar els balls al Museu, on durant tot l’any s’exposa “discretament” la festa, encara que roman “en el poble”.

Comparteix

Icona de pantalla completa