Diari La Veu del País Valencià
Trobada d’entitats d’ELEN per a protegir les llengües no oficials a Europa
RedactaVeu / Barcelona

L’assemblea bianual d’ELEN, associació de la qual la Plataforma per la Llengua forma part, juntament amb una trentena més d’entitats europees, tractarà, aquest pròxim dissabte, a Barcelona, la situació de les llengües minoritzades. L’objectiu últim és coordinar una estratègia comuna per a protegir i promocionar l’ús de més de 49 llengües històriques europees que no són llengües oficials de la UE.

Serà a les 11 hores del proper dissabte 5 de novembre quan, a Barcelona, s’encetarà l’Assemblea General de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (European Language Equality Network, ELEN), una associació que aplega una quarantena d’entitats que treballen per promocionar i protegir les llengües regionals o minoritzades. Durant l’assemblea, els assistents posaran en comú les accions que duen a terme als seus països i traçaran estratègies perquè la Comissió Europea “brinde protecció a les llengües que no són oficials a la UE, ja que hi ha més de 50 milions de ciutadans europeus que tenen com a materna una llengua no oficial”.

Aquesta jornada entra de ple dins de l’estratègia de projecció internacional de la Plataforma per la Llengua. En el transcurs de la mateixa, l’ONG del català “proposarà que la seua vocal, Rosa de les Neus Marco, siga escollida vicepresidenta d’ELEN per a guanyar força en aquesta entitat” que representa una cinquantena de llengües històriques europees que no tenen caràcter oficial i entre les quals “n’hi ha de grans, com el català o l’eusquera, però també d’altres que representen realitats més petites com el sard, el bretó o el còrnic”.

Marco és investigadora de la UPF, domina set idiomes, té un màster en Estudis Transnacionals i ha fet diverses conferències arreu d’Europa sobre multilingüisme.

Carme Forcadell i el Govern català escoltaran les veus europees

Dissabte, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, presidirà la inauguració de l’assemblea, donarà la benvinguda als assistents i presenciarà la taula rodona entre els eurodiputats Jill Evans i Josep Maria Terricabras. A més, representants del Govern de la Generalitat també es trobaran amb els delegats d’ELEN per a conèixer la situació que viuen aquestes llengües que no tenen caràcter oficial a Europa.

Carme Forcadell. Foto: ACN.

En el transcurs del debat, es discutiran noves recomanacions per a tractar el multilingüisme a Europa, s’exposaran casos de discriminacions d’algunes de les llengües i també hi haurà temps per a posar sobre la taula el procés català. L’assemblea la dirigirà Davyth Hicks, secretari general d’ELEN i expert en llengües minoritàries i minoritzades i en els processos de regeneració d’aquestes. Entre els convidats, a banda dels eurodiputats, hi haurà experts com Sixto Molina, del Secretariat del Consell d’Europa.

ELEN, una referència per a les llengües regionals

L’ELEN es va fundar l’any 2011 arran de la feina feta pels diferents comitès dels estats membres de la Unió Europea dins de l’Oficina Europea de Llengües Minoritàries (EBLUL). La xarxa té l’objectiu de treballar per als 50 milions d’europeus que parlen llengües regionals o minoritàries (un 10% del total de la població). L’ELEN treballa actualment per a un total de 49 llengües regionals, minoritàries o amenaçades.

Les entitats que formen l’ELEN representen comunitats lingüístiques situades a diversos estats europeus. Està formada per 49 entitats amb seu en catorze diferents estats d’Europa (Albània, Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Itàlia, Letònia, Polònia, el Regne Unit i Romania), tot i que el seu àmbit d’actuació s’estén a un total de 18 estats de tot el territori europeu.

Comparteix

Icona de pantalla completa