Diari La Veu del País Valencià
Josefina Bueno, directora general d’Universitat: ‘Els repetidors també tenen beca’

RedactaVeu / València.

La directora general d’Universitat, Investigació i Ciència ha aclarit alguns aspectes sobre l’increment que hi ha entre les taxes en primera matrícula universitària i les successives, que encareixen fins a un 400% el preu de la matrícula universitària.

Segons Josefina Bueno, “convé recordar que aquest augment el va implantar de manera unilateral l’anterior govern. A tenor d’açò, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport vol aportar informació complementària que permeta entendre millor la qüestió i que es coneguen els esforços del govern del Botànic perquè ningú es quede sense estudiar o es veja obligat a abandonar els seus estudis per no poder pagar-los”.

“És cert que, pel que fa al preu mitjà de la primera matrícula, la Comunitat valenciana ocupa la quarta posició. Parlem de preu mitjà perquè el preu de les matrícules universitàries varia en funció del nivell d’experimentalitat dels estudis, la qual cosa comporta que el preu del crèdit en una titulació puga ser fins a deu euros més car que en una altra”.

“Si ens fixem en la taula de l’increment mitjà del preu del crèdit matriculat en segona, tercera, quarta i successives matrícules en titulacions de Grau respecte a la primera, la nostra autonomia ocupa el novè lloc en increment sobre la primera matrícula, la qual cosa la situa en la meitat de la taula respecte a les 17 CCAA”.

“El govern del Botànic, davant la impossibilitat de rebaixar les taxes, ha augmentat, en 2016, no solament la quantia destinada a beques –prop d’un 40%– sinó que ha ampliat la seua cobertura amb la finalitat d’atendre les diverses necessitats que tenen els estudiants i les conseqüències de la pujada de taxes. Així, des de 2016, les modalitats de beques de la GVA cobreixen la primera, la segona i successives matrícules”, ha explicat.

No obstant això, conscients de l’augment que es dóna a partir de la tercera o quarta matrícula —segons el territori varia entre un 200% i un 500%—, Educació va introduir una nova modalitat de beca que ajuda els “mal anomenats repetidors”, ja que “la majoria són persones que, per la falta de recursos familiars, es van veure obligades a compatibilitzar treball i estudi amb el consegüent minvament en els seus resultats acadèmics”. “A aquesta modalitat que, són les beques de no-abandonament, s’han destinat 150.000€ per a cobrir les despeses de les terceres o successives matrícules als qui els queden fins a 24 crèdits per cursar. El termini de presentació de les sol·licituds va acabar el 15 d’octubre i s’han presentat 484 sol·licituds”, ha afegit.

“És cert que Andalusia o Galícia figuren com les CCAA amb preus universitaris més baixos respecte a la mitjana estatal, però també és cert que no compten amb un programa propi de beques. Queda esbiaixada la mera anàlisi comparativa entre CCAA sense atendre, de manera complementària, a la política de beques. Al cap i a la fi, el nostre objectiu és que els ‘repetidors’ —terme que no creuen adequat— també tinguen beca i el preu de la matrícula no els impedisca acabar la seua formació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa