Diari La Veu del País Valencià
Les Corts i l’Ajuntament de València s’il·luminaran aquest divendres en record dels refugiats
EP / València / Madrid

Les Corts Valencianes s’han unit a l’acció proposada per a aquest divendres per la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat (CEAR) a favor del record a les milers de víctimes de l’actual crisi humanitària en el Mediterrani.

A aquesta iniciativa s’ha adherit també l’Ajuntament de València, que il·luminarà la seua façana a les 21.45 hores en record i homenatge silenciós a les víctimes i en petició d’acolliment per a totes les persones sol·licitants d’asil i refugi.

Des de CEAR s’ha traslladat l’agraïment tant a l’alcalde de València, Joan Ribó, com a les Corts, i s’ha convidat la resta d’institucions de la Generalitat i el conjunt de les formacions polítiques, socials i sindicals valencianes a sumar-se sota el hashtag #Light4Refugees, per a convertir el País Valencià en un “far de solidaritat i un exemple per a Espanya que permeta transmetre un missatge d’acolliment, pau i esperança”.

El Mediterrani ja no és el de Serrat: És una fossa comuna

D’altra banda, el cantant Joan Manuel Serrat ha col·laborat en un vídeo llançat per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat aquest divendres, quan es compleix un any des de la mort del xiquet sirià Aylan Kurdi en un naufragi enfront de la costa grega, en el qual afirma que aquest Mediterrani, “on les gents es deixen la vida tractant de posar-la a resguard de la guerra”, queda “molt lluny” del que va inspirar la seua cançó.

La peça, titulada ‘Rescatemos #NuestroMediterráneo’ i realitzada pel Col·lectiu de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals (CIM), cerca suport ciutadà perquè el mar torne a ser “el que va inspirar a Serrat i no la gegantesca fossa comuna que és hui dia”.

>

Més de 4.200 persones i 420 xiquets morts en l’últim any

Més de 4.200 persones i més de 420 xiquets han mort en les seues aigües tractant de posar-se fora de perill des que Aylan i el seu germà de cinc anys s’ofegaren el 2 de setembre de 2015. Només en el que va de 2016 s’han registrat 3.164 morts i l’Organització Internacional de les Migracions té confirmació que entre ells hi ha 189 xiquets, encara que diu que les xifres estan incompletes perquè en la majoria dels casos, els cossos “mai es recuperen”.

El vídeo mostra un grup de transeünts que es detenen al seu pas per un parc per a escoltar una actuació sorpresa de l’Orquestra Filharmònica d’Espanya al costat de la Fundació Música Maestro interpretant la famosa melodia de la cançó Mediterráneo, de Joan Manuel Serrat. A mitjan cançó, es van destapant a poc a poc fotografies d’aquest “altre Mediterrani” que viuen els refugiats a la seua arribada a Europa, amb impactants imatges dels fotoperiodistes Javier Bauluz, Olmo Calvo, Juan Carlos Mohr i Santi Palacios. Els rostres dels espectadors canvien i mostren la seua consternació davant la realitat que estan vivint les persones que cerquen refugi a Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa