Diari La Veu del País Valencià
Igualtat abona en un any 206,5 milions per a prestacions de dependència

RedactaVeu / València.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha abonat des de juny del passat any un total de 206,5 milions d’euros en prestacions econòmiques per a persones en situació de dependència en concepte de les nòmines ordinàries mensuals, endarreriments, retroactivitat i pagaments a hereus de persones ja mortes.

La directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, Mercé Martínez, ha explicat que durant els mesos de juny a desembre de 2015 “es van abonar 74,4 milions d’euros i des de gener a juliol d’enguany un total de 132,1 milions”.

Per conceptes, l’import de nòmines mensuals per a persones en situació de dependència que cobren tots els mesos una prestació ascendeix, en els últims 12 mesos, a prop de 100 milions, 57,2 milions en concepte d’endarreriments i 43,6 milions d’euros correspon a pagaments de retroactivitat i a hereus.

Martínez ha destacat entre les mesures adoptades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a millorar l’aplicació de la Llei de Dependència “el pagament únic corresponent a la retroactivitat que l’anterior executiu va establir a abonar en quatre anualitats, de manera que algunes de les persones en situació de dependència i les seues famílies havien d’esperar fins al 2019 perquè se’ls abonara l’últim import de retroactivitat”. El pagament únic realitzat per la Generalitat extingeix el deute que l’Administració tenia pendent amb ells.

A més dels pagaments per retroactividad, la Conselleria ha abonat als hereus les quantitats que es devien a persones que van morir abans de poder percebre una ajuda que per dret els corresponia.

Cal recordar que la Conselleria ha incrementat, per a 2016, el pressupost inicial de la línia d’ordenació i prestacions de la dependència en un 57,5 per cent. De manera que compta amb 252 milions d’euros, 92 milions més que en 2015, “increment que posa en relleu la importància que el Consell del Botànic està donant a les persones en situació de dependència”, ha subratllat la directora general.

Més de 15.000 expedients

En els últims dotze mesos, la Conselleria ha resolt 15.264 nous expedients de dependència, dels quals 5.996 cobreixen la taxa de reposició de morts i la resta, 9.268, són incorporacions netes, per la qual cosa, en aquests moments, 48.057 persones estan dins del sistema d’atenció, o bé a través d’un recurs o servei, o bé a través d’una prestació econòmica.

Existeix un pla d’impuls en la resolució d’expedients engegat per la Conselleria a principis d’enguany que ha permès reduir la llista de persones en situació de dependència pendents d’atendre.

Dins d’aquest pla i entre altres mesures, s’ha reforçat el personal amb la incorporació de 31 funcionaris interins per a la tramitació administrativa en l’àrea de dependència de la Direcció General de Serveis socials i Persones en Situació de Dependència, concretament 4 tècnics per a la resolució de recursos i queixes, 12 per a elaborar i resoldre propostes PIA (Programes Individuals d’Atenció) i 15 tècnics més per a l’enregistrament de sol·licituds.

Així mateix, les ajudes directes als ajuntaments del País Valencià en matèria de dependència han augmentat enguany en un 25 per cent. Concretament, la Conselleria ha destinat als serveis socials municipals d’atenció a la dependència una suma total de 6.270.770 euros enfront dels 5.003.580 euros de 2015. Aquesta xifra permet la contractació, enguany, d’almenys 222 persones per a la tramitació i valoració de les sol·licituds i expedients de dependència.

Comparteix

Icona de pantalla completa