Diari La Veu del País Valencià
Troben similituds entre la superfície de Plutó i els ous del paràsit de la tènia

RedactaVeu / València

La parasitòloga María Teresa Galán-Puchades relaciona la imatge del planeta nan Plutó amb el paràsit Tènia, conegut com la solitària. La professora de l’àrea de Parasitologia del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València, ha aconseguit relacionar l’Astronomia amb la Parasitologia en una curiosa publicació apareguda recentment en la revista Science, titulada ‘Planet Pluto vs. Taenia eggs’.

La doctora Galán-Puchades està anys treballant en les malalties produïdes per paràsits del gènere Taenia (conegudes com a solitàries) en humans. Alhora, la superfície del planeta Plutó, donada la seua peculiar estructura poligonal, està sent motiu de nombroses publicacions, moltes d’elles aparegudes en la revista Science.

La doctora Galán-Puchades, amb el suport dels seus col·laboradors, va trobar una evident similitud entre les imatges facilitades per la NASA de l’estructura de la superfície de Plutó, un planeta situat a milions de Km de la Terra amb un diàmetre de 2.732 Km, i les imatges d’escombratge, obtingudes pel seu equip, de l’estructura de la superfície de l’embriòfor (capa gruixuda constituïda per nombrosos blocs que envolten a l’embrió del paràsit) dels ous de Taenia, que mesuren escassament 30-40 micres.

En paraules de la professora Galán-Puchades, amb aquest article en Science la Parasitologia fa l’ullet a l’Astronomia, ciències que mai van semblar pogueren estar pròximes i, no obstant açò, l’ou de Taenia podria perfectament considerar-se el xicotet Plutó de l’univers dels paràsits.

María Teresa Galán-Puchades. Foto: UV.

Anys dedicats a la Taenia

La trajectòria professional de Galan-Puchades es centra en les malalties produïdes per paràsits del gènere Taenia en humans, és a dir, taeniasis i cisticercosis, amb especial èmfasi en l’espècie Taenia asiàtica, en col·laboració principalment amb la Universitat de Granada, la Chungbuk National University de Corea del Sud i el Center for Disease Prevention and Control de Guangxi, Xina. Com a fruit d’aquesta col·laboració internacional, Galán-Puchades va liderar una publicació sobre les primeres dades de la ultraestructura dels ous de Taenia asiàtica mitjançant estudis de microscòpia electrònica de transmissió i d’escombratge, que són els que l’han conduïda a aquesta curiosa descoberta.

Comparteix

Icona de pantalla completa