Diari La Veu del País Valencià
Les Fogueres d’Alacant amb el valencià
RedactaVeu / Alacant

Els premis reconeixen la qualitat de l’edició, els continguts literaris, l’extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià de 30 llibrets. El primer premi de totes les categories està dotat amb 3.500 euros i ha correspost a la Foguera “Sèneca-Autobusos”; el segon, amb 3.000 euros de dotació, ha sigut per a la Foguera “Ángeles Felipe Bergé” i, el tercer, amb un premi de 2.500 euros, l’ha guanyat el llibret de la barraca “Quina Fumaguera”.

Rubén Trenzano ha constatat “l’esforç, l’edició i la qualitat formal i de contingut dels llibrets” i ha destacat el fet que “aquesta literatura foguerera ha recuperat l’ús habitual del valencià com a llengua vehicular i com un senyal cabdal de la nostra identitat”.

El responsable de Política Lingüística s’ha adreçat als presents per agrair el treball “de les persones que transmeteu per tot arreu aquesta festa any rere any i manteniu la nostra cultura i la nostra llengua”. Trenzano ha afegit que “els foguerers i barraquers sou l’alegria d’un poble que crea monuments artístics efímers i els encén en flames però que perduren en el nostre record, igual que perduren aquestos llibrets”.

Finalment, Rubén Trenzano ha volgut animar tots els valencians i les valencianes a apropar-se a Alacant per a “gaudir dels monuments, dels llibrets i, en definitiva, d’una festa que constitueix una de les màximes representacions de la nostra cultura popular”.

Política Lingüística aposta per l’ús del valencià en les festes populars

El llibret és un text que edita cada comissió amb l’enumeració dels seus projectes i activitats i amb l’esbós del monument. Es tracta d’un format que, amb xicotetes variacions, és comú tant a les festes de les Fogueres d’Alacant com a la festa de les Falles de València i a la de la Magdalena de Castelló.

Les associacions i comissions de les festes de les Falles, de la Magdalena i de les Fogueres exerceixen un paper molt important per a fer present el valencià com a llengua de comunicació i de cultura; són, per tant, entitats amb molta incidència i importància social. És, per això, que la Direcció General de Política Lingüística ha augmentat enguany les ajudes destinades a promocionar l’ús del valencià en aquestes publicacions.

L’import dels premis a la promoció del valencià en els llibrets s’ha incrementat un 63% respecte de l’any passat. La dotació per a aquestos premis és de 97.750 euros, dels quals 43.250 han recaigut en 60 premis per a llibrets de Falles; uns 22.000 més, per a 15 llibrets de Magdalena i, 32.500, per a 30 llibres de Fogueres.

Llistat complet de les fogueres i barraques premiades

01.- Foguera Sèneca Autobusos d’Alacant

02.- Foguera Ángeles-Felipe Bergé d’Alacant

03.- Barraca Quina Fumaguera d’Alacant

04.-Foguera Gran via-La Ceràmica d’Alacant

05.-Foguera Gran via-Garbinet d’Alacant

06.- Asoc. Foguera Sant Blai-La Torreta d’Alacant

07.- Foguera San Antón Alto d’Alacant

08.- Asoc. Foguera Pla del Bon Repòs d’Alacant

09.- Foguera Avda. Loring Estación d’Alacant

10.- Barraca Som Fills del Poble d’Alacant

11.- Foguera Explanada d’Alacant

12.- Foguera Oscar Esplà d’Alacant

13.- Barraca Pica i Vola d’Alacant

14.- Barraca La Millor de Totes d’Alacant

15.- Comissió de la Foguera Port d’Alacant

16.- Foguera Polígon Sant Blai d’Alacant

17.- Barraca I No Volíem d’Alacant

18.- Foguera La Condomina d’Alacant

19.- Foguera San Blas Alto d’Alacant

20.- Foguera Benalúa d’Alacant

21.- Foguera Via Parque Vistahermosa d’Alacant

22.- Foguera barrio Jose Antonio d’Alacant

23 – Foguera Barrio Tómbola D’Alacant

24.- Associació de la Foguera Parque de la Avenidas d’Alacant

25.- Foguera Diputació-RENFE d’Alacant

26.- Foguera pla Metal d’Alacant

27.- Foguera Rambla Méndez Núñez d’Alacant

28.- Foguera Florida-Plaza de la Viña d’Alacant

29.- Foguera Pla-Hospital d’Alacant

30.- Foguera Plaza de Argel d’Alacant

Comparteix

Icona de pantalla completa