Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià i l’Aragó firmen un acord d’atenció sanitària que beneficiarà 11.000 persones
RedactaVeu / EP / Monroyo (Terol)

La Generalitat Valenciana i el Govern d’Aragó signaran, pròximament, un conveni de col·laboració per a la prestació de l’assistència sanitària en zones limítrofes entre ambdues comunitats, un acord que beneficiarà 11.000 persones.

Així ho han anunciat, aquest dissabte, el president d’Aragó, Javier Lambán, i el de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una trobada que han mantingut en la localitat terolenca de Mont-roig de Tastavins. A través d’aquest acord, els veïns d’aquestes zones seran atesos en el recurs sanitari que els siga més accessible independentment de l’administració a la qual pertany.

Aquest conveni persegueix proporcionar a tots els ciutadans un servei sanitari públic de qualitat i en condicions d’igualtat efectiva en l’accés, a més de contribuir a una major cohesió social entre ambdues autonomies veïnes.

Les característiques pròpies del territori objecte del conveni, amb una població molt dispersa i envellida, una complexa orografia, difícils comunicacions i climatologia extrema en algunes èpoques de l’any, van portar a la necessitat, ja en 2006, de signar un primer conveni de col·laboració que va finalitzar en 2011.

En els últims mesos, s’han dut a terme negociacions per tornar a editar un acord que facilite l’accessibilitat de l’atenció sanitària primària i especialitzada més propera per als pacients, així com el transport sanitari i les prestacions farmacèutiques, i que assegure la coordinació de tots els dispositius sanitaris.

El conveni s’aplicarà en les zones bàsiques de salut de Cantavella, Mosquerola, Rubiols, Sarrión i Vall-de-roures per part d’Aragó, i d’Ademús, Titagües, Forcall i Morella per part del País Valencià. En total, unes 11.000 persones s’hi beneficiaran d’aquest acord.

El president Ximo Puig ha defensat aquest acord i ha insistit en la necessitat que es facen polítiques “a favor de les persones”. Per la seua banda, Lambán ha apuntat que aquest tipus de convenis és fruit de la “sensatesa i sentit comú”.

Educació

El president aragonès ha destacat que ambdues autonomies també mantindran col·laboració en matèria d’educació i en sanitat. Així, pel que fa a la matèria educativa, Lambán ha dit que “existeix un conveni perquè alumnes de la comarca del Maestrat puguen cursar Batxillerat en el municipi de Vilafranca”.

Infraestructures

Ximo Puig ha manifestat que cada vegada que es millora un tram de carretera augmenta el nombre de viatgers i ha criticat la paralització d’alguns projectes per part del Govern central. Així, ha incidit que, per al PV, és “fonamental” l’autovia Alcanyís – Saragossa. A més, ha remarcat que la connectivitat Saragosa, Terol i Port de Sagunt suposaria “grans avantatges” competitius per a les empreses com General Motors i per al Port de València. Ha insistit que no és raonable que les mercaderies hagen de dirigir-se cap a Barcelona en compte de fer-ho cap a València.

Així mateix, ha assenyalat que, només amb 38 milions d’euros, podria millorar-se la connectivitat i ha criticat que les línies de ferrocarril existents són “del segle XIX”.

Prevenció d’incendis

Els presidents d’Aragó i del Govern valencià han apuntat que també s’està treballant en la prevenció i extinció d’incendis amb l’objectiu que hi haja una col·laboració efectiva i ràpida entre ambdues regions.

Per a Ximo Puig, s’ha iniciat “una nova etapa de relació entre la Comunitat Valenciana i Aragó” en la qual s’aposta per “una comunicació fluïda” entre les dues regions.

Comparteix

Icona de pantalla completa