Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià segueix l’exemple alemany quant al sistema de retorn d’envasos
RedactaVeu / València

La consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha agraït el suport expressat pel director de l’organització no governamental alemanya Deutsche Umwelthilfe, Jürgen Resch, a la política del sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) que està preparant el Govern Valencià.

La consellera Cebrián, que s’ha reunit amb Resch al seu despatx de València, al costat del secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, i el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ha valorat positivament l’experiència del director de Deutsche Umwelthilfe, impulsor a Alemanya (al costat del ministre de Medi Ambient, Jürgen Trittin) del SDDR, per a implementar el sistema que té com a objectiu reduir l’abandonament d’envasos al País Valencià.

Durant la reunió, Jürgen Resch ha detallat el funcionament d’aquest sistema que se segueix a Alemanya des de fa més de 20 anys, on s’arriba a recuperar el 99% dels envasos, que són reciclats en la seua pràctica totalitat.

Jurgen Resch, Elena Cebrián i Julià Àlvaro. Foto: GVA.

Resch també ha destacat que aquest sistema aporta nombrosos avantatges mediambientals, econòmics i socials i ha explicat les possibilitats d’adaptació al País Valencià. Aquest sistema s’enquadra en la denominada economia circular, que consisteix a convertir els residus en recursos i crear nous jaciments d’ocupació.

Aplicació a partir del 2018

Elena Cebrián ha anunciat que s’està preparant la cobertura legislativa a través d’un procés de participació i consens i realitzant l’estudi econòmic que el sistema porta unit amb l’objectiu que la normativa estiga acabada en 2017 i que en 2018 puga començar a aplicar-se després d’un procés d’adaptació.

La consellera ha destacat que aquest sistema, en el marc de la nova política de gestió de residus del Consell, millorarà els estàndards que marca la normativa espanyola i europea en matèria de rebuig dels abocadors i de reciclatge.

Residus recollits a la Patacona. Foto: Amics de la Terra.

Així mateix, Cebrián ha assenyalat que els valencians han de prendre consciència que en cada acte de consum es generen residus i que la nostra implicació com a ciutadans és important perquè el sistema funcione. Hem d’entendre el residu com a matèria primera, per la qual cosa s’incidirà en l’educació ambiental.

En aquest sentit, la titular d’Agricultura i Medi Ambient ha afirmat que aquest sistema va més enllà d’una política de residus, es tracta d’una política de protecció del territori per a evitar que una quantitat enorme de residus acaben en els rius, en els barrancs, en les platges i en els carrers del País Valencià.

GettyImages-Retornar.

El funcionament del sistema

Julià Álvaro ha explicat que el dipòsit del nou sistema serà per a envasos d’aigua, suc, cervesa i refrescs en formats de vidre, plàstic, llandes i bric i que serà un sistema complementari a l’actual de recollida d’envasos en contenidors.

També ha afegit que s’abonaran 10 cèntims de dipòsit en comprar el producte envasat i es recuperaran en retornar l’envàs i que el comerciant que realitze tasques de recollida, custòdia i lliurament dels envasos retornats percebrà 2 cèntims per cada unitat. Qui s’encarregue d’arreplegar-los dels comerços percebrà altres 2 cèntims per envàs. Així, aquest sistema posarà en circulació entre 30 i 35 milions d’euros per a recompensar al comerç valencià.

Álvaro ha remarcat que diàriament es consumeixen 7 milions d’envasos al País Valencià, dels quals 5 milions acaben en el contenidor de residus orgànics, enterrats en abocadors o abandonats en carrers, jardins, platges o cunetes.

Comparteix

Icona de pantalla completa