Diari La Veu del País Valencià
El Govern espanyol porta al TC la llei d’emergència social
ACN / RedactaVeu / Barcelona / València

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat alcaldes i entitats en un acte que se celebrarà dimarts que ve per la vesprada al Palau de la Generalitat com a resposta a la decisió del Consell de Ministres d’aquest divendres de recórrer i demanar la suspensió de part de la Llei 24/2015 que fa referència a l’habitatge.

Fins el moment, han confirmat la seua assistència l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la de Badalona, Dolors Sabaté. També hi tenen previst participar entitats com la PAH, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació Catalana de Municipis (FMC) i la Taula del Tercer Sector. El president de la Generalitat també ha convidat tots els grups parlamentaris.

Aquest passat divendres i durant la seua compareixença posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, no hi va fer referència, però s’ha anunciat que s’ha pres aquesta decisió a través de la pàgina web de la Moncloa.

L’executiu espanyol considera que Catalunya no té competències per regular en aquest àmbit perquè “li correspon a l’Estat” i n’ha demanat la suspensió de part de la Llei 24/2015. Segons l’executiu espanyol, aquesta incorporació d’una propietat temporal i revocable “trenca amb la igualtat de regulació del dret de propietat i desconfigura la propietat de l’habitatge com un dret irrevocable i perpetu per convertir-lo en temporal i revocable, incidint en la mateixa naturalesa del dret a la propietat”.

La Llei 19/2015, aprovada el 29 de juliol del 2015, incorporava el concepte de la propietat temporal i compartida al llibre cinquè d’aquest Codi Civil català. L’Estat només ha presentat recurs d’inconstitucionalitat i ha demanat la suspensió temporal de l’article que fa referència a la propietat temporal, però ha salvat la propietat compartida.

El Govern espanyol ha assegurat que aquesta llei catalana “excedeix les competències que té atribuïdes per la conservació, modificació i desenvolupament del seu dret civil especial” perquè regula la propietat temporal.

Comparteix

Icona de pantalla completa