Diari La Veu del País Valencià
El cas ‘Guillem Agulló’. Vídeo
RedactaVeu / València

El cas ‘Guillem Agulló’, de TV3 (2014), dins del reportatge A la dreta i més enllà del programa ‘Sense Ficció’, sobre l’extrema dreta, inclou entrevistes al pare de Guillem Agulló i també a l’exalcalde de Burjassot -i actual eurodiputat de Primavera Europea-, Jordi Sebastià. A més, inclou imatges d’un concert d’Obrint Pas en què el grup valencià va retre homenatge al jove assassinat fa ara 23 anys.

Guillem Agulló i Salvador (Burjassot, 1974 – Montanejos, 11 d’abril de 1993) era un jove valencià, militant en moviments independentistes d’esquerres, que morí assassinat a mans d’un grup de militants de l’extrema dreta. Concretament, Agulló militava, en el moment de la seua mort, en l’organització juvenil de l’esquerra independentista Maulets de Burjassot (l’Horta) i en el moviment antiracista i antifeixista SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice).

La matinada de l’11 d’abril de 1993, Guillem Agulló va morir a Montanejos, a l’Alt Millars, assassinat d’una ganivetada a mans d’un grup de joves constituïts en el “Komando Marchalenes IV Reich”. Els familiars i organitzacions d’esquerres i independentistes van denunciar que el mòbil del crim havia estat polític, ja que els joves que van intervenir en l’assassinat eren coneguts per la seua ideologia nacionalista espanyola. Tots els partits polítics van condemnar els fets, menys el Partit Popular i la Falange Española.

En el judici del cas, dut a terme a Castelló de la Plana l’any 1995, el jutge condemnà un dels acusats, el confés i autor de les ganivetades, Pedro Cuevas ‘el Ventosa’, a 14 anys de presó per homicidi i va absoldre els altres quatre acusats, posats en llibertat una setmana després del judici. Dels 14 anys de condemna, Pedro Cuevas en complí 4 a presó i, per a les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, es presentà a les llistes del partit d’ultradreta Alianza Nacional en el número 4 per Xiva de Bunyol.

El judici fou controvertit i originà força polèmica entre els mitjans de comunicació valencians. El jutge acceptà un estrany testimoni ‘X’ presentat per la defensa, que declarà sota secret. Maulets (organització on militava Guillem Agulló), que exercia l’acusació popular, es retirà del judici.

El cantant Miquel Gil el va recordar just abans d’interpretar El jorn dels miserables al Concert per la Llibertat celebrat el 29 de juny del 2013 al Camp Nou.

Comparteix

Icona de pantalla completa