Diari La Veu del País Valencià
ACPV reclama que es garantisca la igualtat d’ús de llengua en la justícia

RedactaVeu / València.

El cas de discriminació lingüística en l’àmbit judicial que hui s’ha fet públic, “dissortadament, confirma el que ja fa un any Acció Cultural va afirmar: cal una nova llei d’igualtat lingüística que pose garanties legals per a evitar el que és una realitat persistent, assegura Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en un comunicat fet públic aquest dimarts.

“Com denuncia la víctima d’aquest nou cas de discriminació, estem davant d’una situació de desprotecció absoluta dels valencianoparlants: malgrat totes les gestions realitzades per l’advocat, només ha aconseguit que no se l’obligue a presentar la documentació judicial en castellà, però no que la justícia s’adrece a ell en la llengua pròpia dels valencians, que a més té caràcter de cooficial”, sosté ACPV.

Aquesta situació de desprotecció i discriminació efectiva no es resoldrà, segons Acció Cultural del País Valencià, “si no es canvia el marc legal, la Llei d’Ús i Ensenyament, un text antiquat (la realitat ha canviat molt en 30 anys) i insuficient” ja que, “el compromís amb la llengua dels valencians –i amb la democràcia- significa posar fi a la discriminació i avançar en la direcció de la igualtat”.

Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística

ACPV va presentar, ara fa un any, el document: ‘Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica’, en un acte que va comptar amb el suport de les universitats valencianes i amb la participació dels respectius vicerectorats responsables de política lingüística.

En aquell document, ACPV va proposar les línies mestres d’una nova llei de política lingüística basada en el principi d’igualtat: tots els valencians han de poder fer ús de la seua llengua en igualtat de condicions pràctiques i reals, ja que considera que “el contrari és perpetuar situacions de discriminació, malgrat que tant el castellà com el valencià comparteixen el caràcter de llengües cooficials”.

En el primer punt de l’apartat d’àmbits d’actuació pràctica d’aquell document, intitulat ‘Un objectiu definit i transversal en l’acció de govern: la valencianització de la societat’, ACPV afirmava que cal una política lingüística de “promoció i extensió de l’ús a tots els àmbits i, per això mateix, també drets i deures per als ciutadans i les institucions”. I més concretament, en el segon punt advertia que el Govern valencià “ha de preveure les actuacions que cal fer […] perquè l’administració de Justícia i la de l’Estat radicada al País Valencià garantisquen l’ús normal i habitual del valencià tant oralment com escrit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa