Diari La Veu del País Valencià
Denuncien la ‘mort massiva d’abelles per plaguicides’ al País Valencià
Europa press / València-Madrid

Greenpeace i organitzacions d’apicultors han denunciat la “mort massiva d’abelles per l’ús de plaguicides”, especialment en zones com el País Valencià, Múrcia i Andalusia, on en aquesta època estan florint els arbres fruiters d’os, que són fumigats pels agricultors, que provoquen amb la seua acció “enverinaments massius”.

D’aquesta manera, adverteixen que malgrat els avisos de les Administracions sobre el “greu perill” per a les abelles que suposa usar plaguicides durant la floració, aquests se segueixen utilitzant i adverteix que el 70 per cent dels principals cultius depenen de la pol·linització per insectes.

Així, denuncien que en les últimes setmanes apicultors de diverses comunitats autònomes es troben ruscs sense activitat i caixes plenes d’abelles mortes. L‘Agrupació de Defensa Sanitària Apícola valenciana (apiADS) i l’Associació d’Apicultors de Múrcia estan denunciant aquestes mortaldats, “a centenars” just coincidint amb la fumigació dels arbres de floració primerenca, com nectariners i bresquillers.

En aquest context, Greenpeace recorda que des del 2014 “totes” les explotacions de la UE han de complir amb la gestió integrada de plagues i donar així prioritat als mètodes no químics per a lluitar contra aquestes per a protegir el medi ambient i la salut.

De fet, denuncien que els “grans fabricants” d’aquests productes i un mal assessorament al sector agrícola així com “l’escàs o nul control” de les autoritats locals originen “aquests dantescos espectacles cada any” a pesar que les autoritats emeten avisos perquè no s’usen fitosanitaris durant la floració.

L’associació valenciana realitza des de fa un lustre estudis de mortaldat d’abelles i assegura que “lamentablement i reiterada” cada any els resultats “confirmen l’ús indiscriminat de plaguicides molt perillosos” per a les abelles en la floració, com el clorpirifos (present en 80% de les mostres d’abelles mortes recollides en 2014), el dimetoato (68% de les mostres) i l’imidacloprid (32% de les mostres). Altres anys i en altres llocs s’han trobat altres substàncies com per exemple el metiocarb o el fosmet, classificats també com a molt perillosos per a les abelles.

Per al veterinari de l’apiADS i apicultor Enrique Simó en les últimes setmanes poden haver mort unes 225.000 abelles dels 50 ruscs que posseeix, la qual cosa suposa el 50% de la població adulta, però en declaracions a Europa Press adverteix que “quan comence la floració dels cítrics cauran com a fulles en la tardor”. A més, alerta que “molts apicultors valencians marxen de la Comunitat amb els seus ruscs quan comença la floració de cítrics”.

Per al responsable de la campanya d’Agricultura de Greenpeace, Luís Ferreirim, “no es pot negar l’evidència” i afig que aquesta és solament la part visible del problema. En eixe sentit, insisteix que abelles i altres insectes pol·linitzadors “s’estan morint pels plaguicides utilitzats en l’agricultura industrial”.

Per açò, reclama a les autoritats que “extremen els controls per a evitar que aquests productes seguisquen utilitzant-se”, així com l’engegada d’un pla d’acció integral per a salvar les abelles i altres pol·linitzadors, que incloga un calendari clar per a eliminar els productes perillosos per a les abelles, començant pels més nocius.

En aquest context, subratlla que a l’Estat “hi ha més de 300 insecticides autoritzats en la fitxa dels quals indica que són perillosos”, alguns “molt” perillosos per a les abelles. Finalment, insta a apostar decididament per l’agricultura ecològica com “l’única solució de futur”.

Comparteix

Icona de pantalla completa