Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa que els beneficis d’AENA financen la intermodalitat ferroviària de l’Altet

RedactaVeu / Alacant.

Compromís ha presentat a les Corts i al Congrés espanyol una Proposició No de Llei en què demana al Govern estatal reduir dràsticament el percentatge de beneficis a repartir entre els accionistes i reconduir una part a la millora de la intermodalitat ferroviària dels aeroports.

Segons explica la coalició en el seu comunicat, les bones perspectives que té actualment AENA farien possible dedicar una part substancial dels beneficis de la companyia a inversions destinades a millorar la intermodalitat amb la xarxa ferroviària de mitja i llarga distància dels aeroports d’AENA. Més concretament, les de l’aeroport internacional de l’Altet que, malgrat la seua rendibilitat, és el pitjor comunicat de la seua categoria a l’Estat espanyol, i això que compta amb més de 10 milions de viatgers.

Pràcticament, tots els aeroports espanyols presenten greus carències en intermodalitat ferroviària, però ningú resisteix la comparativa amb Alacant. L’aeroport, segons dades d’un estudi d’INECA sobre la connectivitat dels aeroports amb altres mitjans de transport, ha estat discriminat si el comparem amb 20 aeroports estatals i de la resta de la Mediterrània pel que fa a la connexions intermodals.

La reclamació que les diputades Belén Bachero i Mireia Mollà fan a les Corts té rèplica al Congrés espanyol, on el diputat Ignasi Candela ha demanat també un canvi de rumb en la política de dividends d’AENA. L’encara empresa pública ha tingut uns beneficis, al 2015, de 320 milions d’euros, dels quals 160 aniran a parar a mans dels inversors privats.

GettyImages-Aeroport.

“El compromís del govern espanyol de donar un dividend del 50% sobre els beneficis pot comprometre una política d’inversions que ens afecta directament. Per a fer més atractiva la companyia van alleugerir els costos laborals i, en aquest sentit, hem de recordar que van privatitzar la gestió del trànsit aeri a Manises i l’Altet, i no d’altres”, ha considerat Mireia Mollà.

“Un país que presumeix de tenir, amb 3.100 km, la segona xarxa d’alta velocitat més gran del món i en què ha invertit més de 40.000 milions d’euros, no ha gastat cap cèntim en connectar els seus principals aeroports a la xarxa ferroviària de mitja i llarga distància”, ha afegit el diputat al Congrés, Ignasi Candela.

Comparteix

Icona de pantalla completa