Diari La Veu del País Valencià
Albiol demana expedient d’infracció contra l’Estat espanyol per discriminació lingüística
RedactaVeu / Brussel·les

La portaveu d’Esquerra Unida en el Parlament Europeu, Marina Albiol, ha demanat aquest dijous a la Direcció General de Justícia de la UE que inicie un expedient d’infracció contra l’Estat espanyol ”per no estar respectant la legislació europea contra la discriminació lingüística”.

Durant un debat en la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior de l’Eurocambra (LIBE), Albiol ha citat en concret els articles 21 i 22 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE i ha exigit una Directiva que protegisca les llengües minoritzades.

Albiol ha exposat les “dificultats” que troben els parlants de català en el País Valencià, Catalunya i Balears, tal com demostra l’informe presentat a principis d’aquesta setmana per la Plataforma per la Llengua, en el qual queden reflectits fins a 37 casos de discriminació lingüística, que se sumen als 40 detallats en un document anterior. El debat en LIBE, que s’ha produït a petició d’Albiol, és el primer d’aquestes característiques, normalment reservades a la comissió de Cultura del Parlament Europeu.

Més discriminació en l’Administració l’Estat

“Els casos de discriminació es donen en l’àmbit de les administracions públiques, amb escarnis, insults, agressions físiques i, sobretot, es nega l’atenció si es parla en català”, ha dit, abans d’explicar que aquestes discriminacions “es donen majoritàriament en l’administració central de l’Estat i concerneixen als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, Justícia, registres i en l’àmbit sanitari i educatiu”.

Així, ha dit Albiol, “hem vist situacions com la suspensió d’un judici per parlar en català, exigir-li a una pacient parlar en castellà o que una jutgessa decidisca suspendre una mare de la custòdia de la seua filla perquè considerava un problema traslladar-se a viure a Catalunya i haver d’aprendre català”.

L’eurodiputada d’IU ha denunciat a continuació que malgrat que tant la Comissió Europea com el Parlament van ratificar en 2009 la resolució sobre multilingüisme [multilingüisme un avantatge per a Europa], que estableix entre altres coses l’obligació de la UE de preservar el multilingüisme, “es mantenen les discriminacions”.

Després de recordar que l’article 22 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE “es compromet a respectar la diversitat lingüística” i que l’article 21 “arreplega la lluita contra les diferents formes de discriminació, inclosa precisament la lingüística”, ha reclamat a la CE un “compromís real per a fer que es complisquen”.

“Han de posar els mecanismes necessaris perquè es complisca la normativa i exigim a la Direcció General de Justícia que inicie l’expedient d’infracció corresponent contra l’Estat espanyol per no respectar la diversitat lingüística”, ha afegit.

Finalment, Albiol ha destacat la importància que la UE, amb l’objectiu de combatre la discriminació lingüística, “desenvolupe una Directiva que protegisca les llengües minoritzades i que faça punible la discriminació, la creació d’un observatori europeu sobre discriminació lingüística i un pla de llengües que arreplegue un model de respecte del plurilingüisme”.

Albiol es va queixar a l’inici de la seua intervenció d’haver de veure’s obligada a parlar en castellà, ja que la UE no reconeix el català com a llengua oficial i ha garantit que IU seguirà “treballant perquè s’aconseguisca aquest reconeixement”.

Comparteix

Icona de pantalla completa