Diari La Veu del País Valencià
‘Per la constitució d’un Consell de l’Espai de Comunicació en Català’
Leo Part / València

Intersindical Valenciana ha fet públic aquest dissabte, dia 12 de març, un comunicat -‘Per la constitució d’un Consell de l’Espai de Comunicació en Català’- en el qual anuncia que, després de l’acord adoptat a Palma el passat desembre per tal de constituir aquest organisme, s’ha decidit, a cada part del territori i en col·laboració amb la plataforma d’Enllaçats per la Llengua, “demanar hora per a parlar amb els governs de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del País Valencià i el Govern de les Illes Balears” per tal de posar en marxa aquesta proposta.

En la mateixa nota de premsa s’explica sobre aquesta proposta del professor Josep Gifreu i de la resta de membres participants a la Jornada Espai de Comunicació en Català -celebrada a ciutat de Mallorca el 18 i 19 de desembre de 2015- que “caldria treballar políticament per la institucionalització de l’espai de comunicació en català creant un consell que passés a ser la instància central de la institucionalització d’aquest espai i que fos capaç de donar resposta a les actuals exigències dels ecosistemes comunicatiu, cultural i lingüístic”.

Polítiques de comunicació compartides d’audiovisuals i multimèdia

En aquest sentit, en el comunicat d’Intersindical es proposa la creació d’aquest organisme “estable” i “amb competències delegades” per part dels governs de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat del País Valencià i el Govern de les Illes Balears, en una primera fase, i dels Governs d’Aragó, d’Andorra i dels estats dels quals depenen L’Alguer i Catalunya Nord, en una segona fase, “per a l’establiment de polítiques de comunicació compartides i la supervisió de línies d’actuació en àmbits estratègics i comuns relatius als mitjans de comunicació i a la producció, disponibilitat i circulació de continguts, sobretot audiovisuals i multimèdia”.

Governs favorables a la reciprocitat de ràdios i TV públiques en català

Segons s’explica en el comunicat, els nous governs del País Valencià i de les Illes Balears constituïts després de les eleccions de maig de 2015, així com el Govern de la Generalitat de Catalunya, “s’han mostrat favorables a la reciprocitat de les emissions de les ràdios i televisions públiques que utilitzen la llengua catalana”.

D’altra banda, també es recorda que “la gran transformació cultural i comunicativa derivada de l’era digital i de l’Internet global planteja nous reptes en un context altament competitiu en els fronts combinats de llengua, comunicació i cultura, cosa que exigeix més que mai mancomunar poders, imaginació i recursos”.

Objectius generals del Consell de l’ECC

Intersindical Valenciana considera que aquest Consell de l’espai de comunicació en català’ hauria de vetllar per la construcció i potenciació d’un espai unitari i politípic, “és a dir, compartit i alhora divers, de la comunicació en català tant per al territori com per al ciberespai”.

Finalment, apunta que els objectius generals d’aquest Consell “podrien concretar-se” en els següents:

1. La presència hegemònica de la llengua en l’ecosistema de la comunicació disponible per a la catalanofonia.

2. La inclusió de tots els actors i interlocutors de la catalanofonia, independentment del lloc d’origen o de residència o de la seua adscripció a una ideologia o a una particular comunitat política.

3. L’exigència de qualitat en els béns i serveis de comunicació en català.

4. L’adopció de mesures de foment per a afavorir l’accés en les millors condicions a la creació i circulació dels mitjans i dels béns i serveis de comunicació en català.

Comparteix

Icona de pantalla completa