Diari La Veu del País Valencià
València, escenari de la mascletà per a la Unesco. Vídeo
L. Part / València

‘Mascletà per a la Unesco’. Aquest és el gràfic nom de la particular mascletà que Vicent Caballer ha disparat aquest dilluns a la plaça del cap i casal per a recolzar la candidatura de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, després que el regidor de Festes, Pere Fuset, animara els valencians a “fer pinya i fer soroll” en suport d’aquesta iniciativa.

El que es pretenia amb aquesta iniciativa –impulsada per les empreses Amstel i la pirotècnia Vicente Caballer era “fer soroll”, un dels elements més característics de les Falles, amb l’objectiu que aquest “arribe fins a la UNESCO – Organisme de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura-, que és el que té les competències per a declarar les Falles Patrimoni de la Humanitat.

La mascletà s’ha disparat a les 14.00 hores d’aquest dilluns dia 29, un dia abans del calendari oficial de mascletades falleres que, com és habitual, estan programades del dia 1 al 19 de març. El regidor Fuset havia animat als valencians i visitants a “fer pinya” al voltant d’aquest projecte comú i, en este cas, “a més de fer pinya, calia fer soroll”. Fuset, a més, ha destacat la “creativitat, sempre en favor de la festa” del impulsors d’aquesta original iniciativa.

>
Autor vídeo: Malalt de Falles
Segons Vicente Caballer, entre les característiques d’aquesta mascletà “especial” ha inclòs una espècie de preàmbul sonor “per a mostrar al món i a la UNESCO quins són els sentiments i la passió que generen les Falles i com és una mascletà”. Per a això, s’han inclòs també una sèrie d’efectes pirotècnics de so i color: “per a representar i contar per mitjà de la pólvora per què les Falles han de ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial Universal”.

1000.000 detonacions

L’espectacle pirotècnic ha comptat amb més de 100.000 detonacions i noves tècniques en pólvora i ha estat controlat de manera digital en la seua totalitat.

L’empresa Amstel ha obert una campanya en les xarxes socials per a demanar suport a la candidatura de València amb el hashtag #HagamosRuido i, així mateix, posarà en funcionament una Soroll Store, una botiga també per a rebre i canalitzar aquests suports, com també per a la difusió d’elements de màrqueting amb el lema “Jo també done suport a les Falles de València” (camisetes, clauer, xapes i adhesius).

L’espectacle pirotècnic ha pogut veure’s en tot el planeta a través de reproducció en temps real en el perfil d’Amstel en Twitter.

Durant el dispar d’aquesta particular mascletà, cinc persones han sigut ateses per lipotímies, tres per contusions, altres tres per presentar objectes estranys en els ulls, dos amb ferides, una amb dolor abdominal i una altra per dolor precordial.

A la mascletà d’aquesta jornada han acudit 9 vehicles de Creu Roja, en concret una ambulància SVA, cinc SVB, dos vehicles de transport i un de coordinació, i han participat 56 voluntaris de Creu Roja, en concret un metge, tres ATS i DUE, 50 socorristes i dos coordinadors.

Comparteix

Icona de pantalla completa